ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Formeln som gör dig attraktiv för kvinnor

TT · 15 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen på bilden är en vaxdocka, som är del av utställningen Ansikte mot ansikte på Vasamuseet. Han har nog ingen större dragningskraft på det motsatta könet oavsett avståndet mellan panna och överläpp. Han är ju en vaxdocka.
Mannen på bilden är en vaxdocka, som är del av utställningen Ansikte mot ansikte på Vasamuseet. Han har nog ingen större dragningskraft på det motsatta könet oavsett avståndet mellan panna och överläpp. Han är ju en vaxdocka.Foto: Scanpix/Montage

MATTE. Män med bred haka och markerade ögonbryn är sexiga – åtminstone i våra förfäders ögon. Det har engelska forskare kommit fram till efter att ha studerat mänskliga fossil.Vad är det som gör oss attraktiva för det motsatta könet? Gåtan har gäckat mänskligheten sedan urminnes tider. Svaret står skrivet i ansiktet, om man får tro ett brittiskt forskarlag, lett av doktor Eleanor Weston, paleontolog på Naturhistoriska museet i London.– Utvecklingen av människans ansiktsdrag är central för att förstå vad som får män och kvinnor att attraheras av varandra. Vår forskning visar att avståndet mellan överläppen och pannan förmodligen var kolossalt viktig för vad som gjorde oss attraktiva då, liksom vad som uppfattas som attraktivt i dag, säger Eleanor Weston till TT. Rönen publiceras i tidskriften Plos One, utgiven av Public Library of Science.Män har under årtusendena utvecklat ett ansikte som, jämfört med kvinnors, har kortare avstånd mellan panna och överläpp – en fysionomi som överdriver käkens storlek.– Det är möjligt att beräkna ett ansiktes dragningskraft – eller maskulina kvot – på biologisk och matematisk väg genom att mäta dessa proportioner, säger Eleanor Weston. Vid puberteten utvecklas regionen mellan mun och ögonbryn olika hos män och kvinnor. Till skillnad från andra särdrag i ansiktet kan den här olikheten inte förklaras av att män är större än kvinnor, enligt Weston. Trots storleksskillnaden har män en övre ansiktshalva som längdmässigt är jämförbar med en kvinnas, men ett käkparti som är mycket bredare.– Jag är inte psykolog och har inte gjort någon studie om kvinnor i dag faktiskt tycker att den här sortens ansikte är mer attraktivt än andra, säger Eleanor Weston. Hon har tidigare studerats primaters nunor, och då i första hand schimpansers. Även där kan en liknande utveckling av hanarnas ansiktsdrag skönjas.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro