ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förorterna får tävla” om 200 miljoner

Josefin Svenberg · 4 Sep 2012
Uppdaterad 4 Sep 2012
Förorterna får ”tävla” om 200 miljoner – Det här är ett nytt sätt att jobba eftersom det är prestationsbaserat. Om man ska jämföra med något så är det kömiljarden i sjukvården, den gick ju till korta vårdköer, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som besökte Tensta i går.

Förorterna får ”tävla” om 200 miljoner – Det här är ett nytt sätt att jobba eftersom det är prestationsbaserat. Om man ska jämföra med något så är det kömiljarden i sjukvården, den gick ju till korta vårdköer, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som besökte Tensta i går. Foto: Urban Brådhe


Mest pengar går till den förort som lyckas bäst med att minska utanförskapet. Det är premissen för reger­ingens tävling” mellan femton särskilt utsatta stadsdelar runt om i landet. I potten finns 200 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Femton särskilt utsatta förortsområden i sammanlagt nio kommuner ska få tävla om 200 miljoner kronor i extra stöd från regeringen. Alla stadsdelar kommer att få pengar, men mest går till dem som lyckas bäst med att minska beroendet av försörjningsstöd, förbättra studieresultaten och öka sysselsättningen.

I slutet av 2013 kommer stadsdelarna att bedömas för första gången och de 100 första miljonerna delas ut. Resterande delas ut 2014.

Kan det inte vara så att de stadsdelar som det går sämre för faktiskt är i större behov av pengarna?

– Så kan det vara. Men om man hade haft ett sådant här system bakåt i tiden så hade till exempel Herrgården i Malmö – som är en av dem som haft det tuffast – fått en större andel av pengarna, eftersom de hade fått ett bättre resultat från en väldigt låg nivå, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

De extra miljonerna kan stadsdelarna lägga på nya insatser inom till exempel skola eller arbetsmarknad, som läxhjälp i skolan eller sommarjobb för ungdomar.

– Men i huvudsak måste det bestämmas lokalt vad pengarna ska användas till. Hela idén är att ha extra pengar så att man kan prova nya idéer och lösningar.

Om man slår ut de här 200 miljonerna på antalet invånare i de 15 stadsdelarna, så blir det knappt 800 kronor per person och år. Är det tillräckligt?

– Nej, en del måste ju även kommunerna gå in med. Det här är ett sätt att stimulera fram och se till att kommunerna tar de här frågorna på stort allvar. Det är en del i att skapa en positiv utveckling i de här områdena.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro