ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Förre polischef: Nazisterna borde inte fått demonstrera

Clara Guibourg · 26 Aug 2014
Uppdaterad 27 Aug 2014
Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson under en manifestation i Lidköping. 

Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson under en manifestation i Lidköping.  Foto: TT


Polisen borde ha stoppat nazistiska Svenskarnas partis torgmöte vid Limhamnstorg i lördags. Det hävdar förre polischefen Eric Rönnegård. Hade det här varit i slutet på 90-talet så hade man ingripit direkt.”

klar

Artikellänk är kopierad

Eric Rönnegård, före detta polisintendent.
Eric Rönnegård, före detta polisintendent.

Tusentals människor protesterade i lördags när Svenskarnas parti höll torgmöte i Limhamn. Partiet bär vid sina demonstrationer stora standar med sin partisymbol: fyra livsrunor i fyra väderstreck, mot en gul bakgrund. Symbolen kallas "skräckhjälmen" – och innehåller en nazistisk symbol som klassats som hets mot folkgrupp. 

Enligt en tidigare polischef är den också tillräcklig för att polisen skulle ha nekat partiet mötestillstånd. 

– Den har klassats som en nationalsocialistisk symbol som är straffbar. Och den tillåts de gång på gång på gång bära runt i landet. Och polisen används för att skydda dem, så att de ska kunna sprida nationalsocialism, säger Eric Rönnegård, före detta polisintendent.

Han syftar på en prejudicerande dom från Högsta domstolen som 1996 dömde en 17-årig pojke som bar på flera nazistiska symboler för hets mot folkgrupp. En av symbolerna var just livsrunan på Svenskarnas partis symbol.

Svenska nazister ”mer aggressiva och aktiva” än tidigare

Hur välkänd är då skräckhjälmen som nazisymbol? En snabb googling räcker för att visa att Expo listar den högst upp i sitt Symbollexikon över högerextremisters symboler.

– Hade det här varit i slutet på 90-talet, då hade man ingripit direkt om man vid en demonstration haft de här symbolerna, säger Eric Rönnegård, som menar att polisen då i regel nekade nazistiska partier demonstrationstillstånd.

Varför har man ändrat sig? – Efter 11 september 2001 började terroristbrotten att prioriteras. Det var rätt, men fel att det fick ske på bekostnad av en nedprioritering av hatbrottsarbetet, säger Eric Rönnegård, som dock är noggrann med att poängtera att han inte lastar enskilda poliser. I en debattartikel i Svenska Dagbladet argumenterar han utförligare för varför nazister bör nekas mötestillstånd.

Den åsikten håller dock polisen föga förvånande inte med om.

– De är ett registrerat parti med en grundlagsskyddad rättighet att yttra sig. Den rättigheten är oerhört stark. Förekommer brottet hets mot folkgrupp ingriper vi naturligtvis, men vi kan inte veta i förväg att det brottet kommer att begås. Det är en hypotetisk fråga, säger Håkan Jarborg Eriksson, polisens särskilde kommenderingschef i valrörelsen.

Är det verkligen så hypotetiskt, när det rör sig om att partiets symbol skulle vara straffbar?– Deras partisymbol fanns inte över huvud taget med hos oss som underlag. Det är en helt ny uppgift för mig, säger han, och förklarar att en utredning från Rikskriminalpolisen samlat 20-30 symboler som kännetecknar nazistiska organisationer, och som prövats för hets mot folkgrupp. Skräckhjälmen ska inte vara med på den listan.

Varför symbolen inte finns med på polisens lista när de fyra livsrunor som utgör den bedömts som straffbara enligt HD-domen kan polisen dock inte svara på. 

Svenskarnas parti fortsätter sin valturné runt om i landet och är under tisdagen i Norrköping. På lördagen väntas partiet till huvudstaden, där över 9 000 personer redan anmält att de ska protestera mot nazismen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro