ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försäkringsbolag: Barn för feta för försäkring

Mikael Hellmyrs · 9 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Överviktiga amerikanska barn på ett hälsocenter.

Överviktiga amerikanska barn på ett hälsocenter. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Barnfetman är ett växande samhällsproblem. Så stort att du snart inte har råd att försäkra ditt barn.I dag skaffar cirka 90 procent av alla föräldrar en barnförsäkring som täcker allt från olycksfall till diabetes och hjärtkärlsjukdomar. – Men fortsätter den här fetmautvecklingen bland barn kan vi inom en tioårsperiod få en situation där kostnaden för heltäckande barnförsäkringar blir dramatiskt högre. Frågan blir hur många föräldrar som har råd att försäkra sitt barn, säger Markus Norling, produktansvarig på If personförsäkringar. 

Stephan Rössner, professor på Karolinska sjukhusets överviktsklinik, har i 30 år jobbat med överviktiga och feta. Aldrig tidigare har han sett så många överviktiga och feta barn i Sverige som nu, säger han.  – När jag gick i skolan kallades en i varje klass för tjockis, nu är det många fler. Varje år köper vi inkontinensmedel för fyra miljarder kronor – folk kan inte ens hålla tätt på grund av fetmarelaterade sjukdomar som kostar samhället massor, säger Stephan Rössner.

I dag är 20 procent av alla svenska barn överviktiga. Stephan Rössner menar att utvecklingen går mot den i USA där 75 procent av be­folk­ning­en är överviktig. – Vi i Sverige håller faktiskt på att gräva vår egen grav med kniv och gaffel – vi äter ihjäl oss.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro