ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försäkringsbolagen klarar börsfall

Stockholm TT · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Vi känner oss väldigt trygga med att inga bolag är hotade av det som nu sker på aktiemarknaden. De som inte ligger i rött är stresstestade för ett börsfall på 40 procent, säger Tomas Flodén, analytiker vid Finansinspektionen. Trafikljussystemet är ett test som Finansinspektionen använder för att kolla hur livbolagen med sina tillgångar klarar av sina garanterade åtaganden visavi försäkringstagarna om aktier och fastigheter minskar i värde och om räntorna faller. Om exempelvis räntorna faller ökar värdet av bolagens framtida åtaganden.

Enligt mätningen för första kvartalet var det bara livbolag och tjänstepensionskassor med mindre än 1 procent av branschens tillgångar som rapporterade rött ljus. Det är en förbättring jämfört med prognoserna i höstas som talade om 2 procent. -Sedan dess har marknadsräntorna stigit och börsen har gått bra. Det har ökat fallhöjden för bolagen, säger Flodén. Förutom ett börsfall på 40 procent testar man för ett fall i de långa marknadsräntorna med 1,1 procentenheter och ett fall i fastighetspriserna på 35 procent. -Mätningen görs som om allt sker över natten. Det är räntorna som bidrar med mest risk, säger Flodén. Inspektionen arbetar nu med att närmare granska rapporteringen för första kvartalet och ska presentera en analys av resultatet i rapporten Finanssektorns stabilitet som publiceras i oktober 2006.

Vilka livbolag och tjänstepensionskassor som ligger i rött ljus blir offentligt om Finansinspektionens analys leder till en sanktion för bolagen.

Branschens totala tillgångar, exklusive fondförsäkringstillgångar, uppgick vid årsskiftet till drygt 1 700 miljarder kronor. Det bolag eller de bolag som inte klarat testet har alltså tillgångar på runt 17 miljarder kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro