ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försäkringsbolaget: Så många hundar dör av glykolförgiftning – varje år

Johan Wikén · 12 Aug 2017
Uppdaterad 12 Aug 2017
Alexander Nymans hund Felix avled efter att ha ätit köttbullar innehållandes glykol.

Alexander Nymans hund Felix avled efter att ha ätit köttbullar innehållandes glykol. Foto: TT/Privat


Två hundar avled förra veckan efter att ha blivit förgiftade med glykol. Enligt statistik från Agria djurförsäkring har runt 150 hundar, som varit försäkrade hos dem, blivit glykolförgiftade sedan 2013.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i torsdags förra veckan som två hundar tvingades besöka ett djursjukhus efter ett besök i en hundrastgård i Mölndals kommun. Det visade sig att djuren fått i sig glykol – och deras liv gick inte att rädda.

Sedan dess har ytterligare en hund förts till veterinär efter att ha blivit glykolförgiftad i området. Det är oklart hur hundarna har fått i sig glykolen, men många hundägare är oroliga för att någon skadar och dödar djuren medvetet.

Det inträffade har polisanmälts och kommunen har satt upp varningsskyltar på samtliga tolv hundrastplatser där hundägare uppmanas vara extra vaksamma.

Totalt finns det 871 448 registrerade hundar i Sverige. Ungefär 40 procent av dessa är försäkrade i Agria djurförsäkring. Hittills i år har livförsäkring använts för fyra hundar som har dött till följd av glykolförgiftning, enligt försäkringsbolaget. Sedan 2013 handlar det om 17 hundar som har avlidit och 142 hundar som har blivit skadade.

En som förlorade sin hund på grund av glykolförgiftning är Alexander Nyman från Hallstahammar. Över ett år har gått sedan Jack russel terriern Felix åt förgiftade köttbullar på villatomten.

– Han började kräkas och pinkade blod, berättar Alexander.

Alexander Nyman och hans fru är övertygade om att det var någon som placerat köttbullarna där med flit. De polisanmälde händelsen men ärendet lades ned.

– Det är fortfarande olustigt eftersom att vi bor kvar. Vi fick ju aldrig reda på vem det var eller varför.

Glykol, som bland annat används i kylarvätska till bilar, är livsfarligt för hundar och andra djur. Vanliga symptom om en hund fått i sig glykol kan vara kraftigt ökad törst, att hunden blir vinglig och kräkningar.

Om man misstänker att en hund fått i sig glykol är det viktigt att ta djuret till veterinär omedelbart.

pil
Så många hundar har skadats och dött

Enligt Agria är cirka 40 procent av landets hundar försäkrade hos dem. Här är statistik över hur många av dessa som har skadats, och använt sin veterinärvårdsförsäkring, på grund av glykolförgiftning samt hur många som har avlidit och använt sin livförsäkring.

Hittills 2017:Skadade hundar: 17Avlidna: 4

2016:Skadade hundar: 22Avlidna: 3

2015:Skadade hundar: 37Avlidna: 5

2014:Skadade hundar: 34Avlidna: 1

2013:Skadade hundar: 32Avlidna: 4

Källa: Källa: Agria djurförsäkring

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro