ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försäkringskassan: De har missbrukat systemet”

Emmelie Wallroth · 28 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

Två läkare i Stockholm svartlistas av Försäkringskassan efter att de har skrivit sjukintyg med felaktiga uppgifter. Det innebär att alla deras sjukintyg nu är värdelösa. Vi har anmält två och håller ögonen på ett antal till”, säger Dan Eliassson, generaldirektör på Försäkringskassan.

klar

Artikellänk är kopierad

Av sammanlagt 183 intyg som de båda läkarna skrivit var hälften så undermåliga att de inte dög som underlag för Försäkringskassan och patienterna blev utan sjukpenning, rapporterar Dagens Medicin.

Nu har de två Stockholmsläkarna svartlistats av Försäkringskassan.

— Det innebär att vi inte kommer använda intygen som de här två läkarna skriver i vårt arbete, säger Dan Eliassson, generaldirektör på Försäkringskassan, till Metro.

Läkarna kan trots det fortsätta att skriva sjukintyg om de vill, men Försäkringskassan kommer inte bearbeta dem som underlag för sjukskrivning.

— Vi kommer ta kontakt med alla patienter som har kontakt med de två läkarna. Det är ingen idé att gå dit, för vi kan inte använda deras underlag, säger Dan Eliasson.

Enligt honom har läkarna visat att de ”inte är trovärdiga”.

— De har skrivit mängder av intyg där de har kopierat information mellan olika intyg och där de kommit med felaktiga uppgifter. De har missbrukat systemet.

Och de två läkarna är inte ensamma om att missbruka systemet – Försäkringskassan arbetar just nu med att granska ytterligare en handfull läkare i Sverige.

— I grund och botten är läkarkåren fantastiskt duktig i Sverige. Men vi ser att det finns ett litet antal läkare som missbrukar sin position och ställning. Nu har vi anmält två och vi håller ögonen på ett antal till. Dem tar vi hårda tag mot, säger Dan Eliasson.

Det ska röra sig om högst tio läkare. 

”Vi ska granska ärendet”

Försäkringskassan har uppmärksammat de två läkarna och anmält dem till Inspektionen för vård och omsorg. ”Intygsskrivande ska ske med stor noggrannhet”, säger Thomas Flodin vid Läkarförbundet.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) känner till anmälningarna och ska göra en bedömning.

– Vi måste granska underlaget för att se hur vi kan och vill gå vidare, säger Eva Wastenson, enhetschef på avdelning öst vid IVO.

Vad anmälningarna skulle kunna leda till för läkarna är i nuläget oklart.

– Det kan jag inte säga någonting om i dagsläget. Det ställs vissa krav på informationen vi får för att vi ska kunna agera på rätt nivå, säger Eva Wastenson.

Thomas Flodin är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

– Jag kan inte kommentera det specifika fallet, men rent allmänt ska intygsskrivande ske med stor noggrannhet och på ett professionellt sätt. Det är en uppgift som ställer stora krav på saklighet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro