ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försäkringskassan vill ha en miljdard till

TT · 28 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Försäkringskassan har beordrats utforma ett servicekontrakt med medborgarna, men kommer samtidigt att begära nära en miljard kronor extra av regeringen 2009.

Annars väntar "stora störningar," enligt kassans ledning.

- Jag har gett Försäkringskassan i uppdrag att utforma ett slags ömsesidigt serviceåtagande, någon form av kontrakt med medborgarna, om hur snabbt de kan förvänta sig service och ersättningar, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) till TT sedan hon på onsdagen under nära tre timmar suttit i möte med Försäkringskassans styrelse.

De som fyller i sina formulär korrekt ska då direkt få veta när de kan vänta sig beslut och utbetalningar.

- Det blir mycket tydligare för var och en, och ska kunna genomföras under våren, säger Husmark Pehrsson.

Service eller inte

Vid mötet fick hon också veta att kassan på torsdag tänker begära i storleksordningen 600 miljoner kronor extra i budgetanslag, plus en engångssumma på 350 miljoner kronor för 2009. Utan tillskottet väntar "stora störningar i utbetalningar och service", och även med tillskottet väntar fortsatta sparbeting, enligt generaldirektör Adriana Lender.

Begäran blir nu "föremål för sedvanliga förhandlingar i regeringskansliet", säger Husmark Pehrsson, och syftar på sannolikt hårda förhandlingar med finansministern och partikamraten Anders Borg.

Ljusblå signaler

Hur det stora underskottet uppstått överlåter Husmark Pehrsson åt myndigheten att berätta.

- Men en av anledningarna är att Försäkringskassan hela tiden, för varje år, trott att omorganisationen ska ge tillbaka pengar och effektivitet. De vinsterna kom aldrig.

Myndighetsledningen var för optimistisk när förändringsarbetet inleddes 2005, anser hon, och har "helt enkelt missbedömt situationen".

Adriana Lender medger att regeringen fick alltför positiva signaler från Försäkringskassans ledning.

- Och ansvaret för det måsta alltid myndigheten själv ta, säger Lender till TT.

Dribblar siffror

Fackförbundet ST anklagar dock Husmark Pehrsson för att dribbla med siffror och smita från sitt ansvar, sedan ministern i tisdags hävdat att Försäkringskassan de senaste åren fått 1,2 miljarder i extra pengar. Summor som förbundsordförande Annette Carnhede och hennes medarbetare inte säger sig hitta.

- Försäkringskassan har i dag 600 miljoner kronor mindre att röra sig med än den hade 2006, säger Carnhede, och tycker att ministern borde ta ansvar i stället för att skylla på personalen, tidigare chefer och regeringar.

Förbundet räknar dock inte med att myndigheten i dag har 4 000 färre anställda än 2006, och alltså på pappret har 100 000 kronor mer per anställd att röra sig med nu.

Husmark Pehrsson försvarar sig med viss hetta mot påståendena från förbundet. Försäkringskassan har fått exakt det den äskade för 2009, påpekar hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro