ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försenat – enligt planen

Johan Nordström · 31 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Kaos på inrikesflyget i Danmark – men inte enligt flygtrafikledarna

klar

Artikellänk är kopierad

Ny teknik i de danska lufttornen orsakar stora flygförseningar. Svensken Anders Dahls resor till Danmark har blivit en pest. – Det är hemskt, det förstör all planering. Det drabbar mig och folk runt omkring mig, säger Anders Dahl som ofta reser till och från Danmark i sitt jobb på Vattenfall.

Senast i måndags tillbringade han en och en halv timme på Arlanda för att vänta på ett försenat plan från jylländska flygplatsen Billund. Samma visa på vägen tillbaka. Förseningar drabbar också alla de skåningar som har Kastrup som närmaste flygplats.Problemen startade när danska flygtrafiktjänsten Naviair införde ett nytt tekniskt system den 29 december. Sedan dess har förseningarna varit frekventa.

Piloter på sträckan mellan Kastrup och Ålborg har nu fått rådet att flyga på svenskt luftrum så länge som möjligt innan de åker in över Danmark. Då får flygledarna på marken färre plan att hålla reda på samtidigt.– Vi hade förväntat oss detta, förseningarna är enligt planen, säger Helle Kogsbøll på Naviair.Hon tipsar svenskar som flyger via Danmark och har anslutningar att bättra på tidsmarginalerna.Naviair räknar med att det nya systemet, som redan finns i Sverige, ska fungera före april 2008.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nordström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro