ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försiktighet råder bland riskkapitalister”

Mary Örnborg · 21 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Daniel Ek är vd för Spotify och investerarnas favorit just nu. Både Creandum och Northzone Ventures investerade i hans företag i slutet av 2008.

Daniel Ek är vd för Spotify och investerarnas favorit just nu. Både Creandum och Northzone Ventures investerade i hans företag i slutet av 2008. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Finanskrisen har lämnat få branscher oberörda. Inför starten på 2009 har nu även riskkapitalbolagen intagit en mer återhåll-sam ställning. Investeringarna uteblir inte, men investeringsprocessen tar längre tid. Nystartföretag och företag som befinner sig i en fas där kapitalförbrukningen är hög samtidigt som intäkter saknas helt kommer att få svårast att attrahera nytt kapital.– Det råder en försiktighet just nu bland riskkapitalbolagen. Det beror framför allt på att det i dag är svårt att värdera bolagen. Därför kommer noggrannare due diligence att göras i företagen som i sin tur leder till att investeringsprocessen kommer att ta längre tid, säger Marie Reinius, vd för Svenska riskkapitalföreningen.De privata investerarna i form av affärsänglar har i princip fryst alla sina investeringar inför det kommande året. Men allt är inte nattsvart på investeringshimmelen. Fortfarande har flera riskkapitalbolag ut-tryckt att de aktivt söker nya objekt som de vill investera i.– Företag med bra affärsidéer med goda utvecklingsmöjligheter är alltid intressanta för riskkapitalbolagen.Inom IT- och teknikområdet är det framför allt företag som utvecklar mjukvara och internettjänster som fortfarande är intressanta.– De bolag som har svårare att attrahera kapital kan söka investeringshjälp hos Almi. Almi har nämligen fått 2 miljarder kronor som de ska använda till att investera i företag i tidiga skeden, säger Marie Reinius.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro