ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Alkohol ej skadligt för barnet

Anneli Wikström · 3 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige får gravida rådet att helt avstå från alkohol eftersom det kan vara skadligt. Enligt en forskningsrapport från England är det tvärtom. Den kontroversiella forskningsrapporten är gjord av The University College London och den kastar omkull alla rekommendationer från Folkhälsoinstitutet. Den svenska policyn är att gravida bör undvika alla former av alkohol eftersom det kan vara skadligt för fostret. Den engelska forskningen visar att det kan vara tvärtom, skriver Nyhetskanalen.se.

Rapporten visar att barn till mammor som druckit små mängder alkohol under graviditeten mår bättre än de vars mammor inte druckit något alls. Pojkar vars mammor konsumerat en mindre mängd alkohol under graviditeten har 40 procent lägre risk att drabbas av beteendeproblem än deras jämnåriga vars mammor inte druckit alls. För flickorna är det 30 procent lägre risk att drabbas av emotionella problem.

På Folkhälsoinstitutet är man skeptiska till rapporten. - Alkohol har kända skadliga effekter. Det är antagligen en dosfråga, alltså ju mer desto värre. Hur lite man då vågar dricka är osäkert, och då blir rekommendationen hel avhållsamhet, säger Sven Andreasson, alkoholläkare på Statens folkhälsoinstitut till Nyhetskanalen.se.

De har enligt sajten inga planer på att se över eller ändra sina rekommendationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro