ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Bebisar skriker på nätterna för att slippa syskon

Metro · 23 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Har du nån gång undrat varför bebisar skriker nätterna igenom och håller föräldrarna vakna till utmattningens gräns? Ja, babyn är förstås hungrig. Våt. Kall. Ensam. Men varför just på nätterna?

Nu har en forskare vid Havard kommit fram till den verkiliga förklaringen till varför bebisar terroriserar sina föräldrar nattetid för att bli bröstmatade:

De vill inte ha konkurrens. De vill förhindra att deras mamma blir gravid på nytt. 

- Den här "oärliga avsikten" stämmer perfekt, säger evolutionsforskaren, professor David Haig, som berättar om sin sin forskning i den medicinska tidskriften Evolution, Medicine and Public Health.

Haigs teori är att ytterligare ett barn betyder att barnet tvingas dela mamma och pappa, så därför är bebisar är "programmerade" att göra allt de kan för att förhindra ett nytt möte mellan sperma och ägg.

Men eftersom babisar inte kan tvinga sina mammor att använda preventivmedel, får de jobba mad vad de har: Genom att tvinga sina mammorna att ägna all uppmärksamhet åt bebisarna hindar dom kvinnorna från att ägna sig åt annat som skulle kunna leda till en graviditet och ett nytt barn. Och utöver sexlustdämpande avbrott och trötthet kan mycket regelbundet nattlig omsorg amning påverka mammornas fertilitet genom att ägglossningen upphör.

- Självklart har bebisar inte förmågan att störa sina mammors fertilitet med avsikt., säger Haig. Men han tror att när barn för i tiden skrek för att få mat och uppmärksamhet, så fanns där ett verkligt överlevnadsskäl. 

Enligt Haig påverkar också det genetiska arvet från föräldrarna bebisars nattliga  (o)vanor. 

Enligt hars forskning är barn som fått vissa gener från mamman lugnare och sover bättre på nätterna (vilket ligger i kvinnans bästa intresse om hon snabbt vill bli gravid igen).

Men barn som äver gener från pappan är mer vakna och krävande på nätterna, vilket förhindrar mammans ägglosssning och hennes möjlighet att bli gravid snabbt igen, skriver Haig och menar att eftersom män, eller deras gener,  inte kan förutsätta att kvinnans nästa barn blir hans och därför inte är särskilt intresserad av att ägglossningen kommer i gång snabbt igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro