ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare bekräftar: Att snoka på Facebook kan göra dig deppig”

Emmelie Wallroth · 4 Feb 2015
Uppdaterad 4 Feb 2015

Foto: Alamy


Nu har forskare bekräftat det många förmodligen har anat. Att snoka omkring på Facebook och jämföra sig med andra kan leda till depression.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är forskare vid universitetet i Missouri i USA som har utrett de psykiska konsekvenserna bland de miljontals facebookanvändarna världen över. Studien, som har publicerats i ”Computers in human behavior” är baserad på en undersökning som gjorts bland över 700 studenter.

Och resultatet visar den som använder Facebook för att jämföra sig själv med hur bra det till exempel går för en annan person ekonomiskt, hur lyckliga ett kärlekspar är eller hur härligt en gammal vän verkar ha det på alla semestrar är typiskt Facebook-material som kan framkalla avundsjuka och till och med leda till symptom som depression.

Forskarna har studerat unga facebookanvändare och upptäckt att de som ägnar sig åt att ”aktivt snoka” bland andra på Facebook också har visat tecken på depression, medan de som använder sajten till att hålla kontakten med sina vänner inte visar några tecken på negativa konsekvenser.

– Vi har sett att om facebookanvändare upplever avundsjuka för aktiviteter och livsstilar bland deras vänner på Facebook, så är de mer benägna att få känslor av depression. Facebook kan vara väldigt positivt för många, men om det används för att bedöma egna prestationer mot andras så kan det ha en negativ effekt, säger Margaret Duffy, professor i strategisk kommunikation och en av forskarna bakom studien.

I studien framgår det dock inte om facebookanvändarna har andra faktorer i livet som kan ha orsakat att de är deprimerade.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro