ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Bra att SMHI tog i

TT · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

SMHI basunerade ut klass-3-varningar för svenska folket inför Simones framfart. Bra, anser meteorologiprofessor – trots att stormen blev lugnare än vad som förutspåtts på många håll. Och SMHI tycker varningarna var befogade.

klar

Artikellänk är kopierad

En båt sjönk i Limhamn i Malmö när Simone drog fram på måndagen.
En båt sjönk i Limhamn i Malmö när Simone drog fram på måndagen.Foto: TT

– Prognoserna var befogade i stora delar av landet. Kanske inte upp längs Västkusten och i Västra Götaland. Men de var inte helt obefogade, trots att man inte riktigt kom upp i de vindstyrkor som varningarna först visade, säger Sandra Andersson på SMHI.

Hon anser att SMHI kanske skulle ha varit tydligare med att vindarna skulle avta snabbare när de kom in över land.

– De avtog snabbare än vi sade i prognoserna. Men vi varnar hellre en gång för mycket än en för lite.

Även Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, tycker att SMHI har agerat korrekt.

– Det här är ett alldeles utmärkt exempel på en storm som var väl förutspådd, och där samhället reagerade på precis rätt sätt. Om SMHI inte gått ut så hårt hade man inte vidtagit de åtgärder man gjorde och då kanske skadorna hade blivit mycket större, säger han.

Vid 18-tiden på tisdagen var fortfarande omkring 18 000 av Eons kunder utan el. En av dem var Henrik Jonasson utanför Hässleholm.

– Alltid är det något träd som lägger sig. Vi har börjat vänja oss nu, säger han.

När stormen drog in i måndags dröjde det inte länge innan flera träd föll och knäckte den halvruttna elstolpen. Från klockan 17 var strömmen borta.

– Det är bara att ta fram en bok och tända ljus. Och så får det bli hämtmat igen.

Enligt Eon kommer många kunder att få vänta på elen till slutet av veckan.

Inga dödsfall eller allvarliga personskador rapporterades in under stormen. En som däremot var nära att råka illa ut var Bengt Svedrell i Brösarp. En stor oxel som knäckts av stormen föll rakt ner på hans bil.

– Jag tänkte ju att nu går det åt helvete. Jag bara tryckte på bromsen och sen small det – bang. Jag vet att jag har airbagarna och en välbyggd bil att tacka för att jag lever, berättar han.

Det är ännu för tidigt att säga hur myndigheter, elbolag och andra aktörer har hanterat stormen Simone och vem som var den svagaste länken. Men en sak är klar: Sverige har lärt sig mycket efter olyckor som Estonia och stormarna Gudrun och Per. I dag hanterar vi katastrofer mer genomtänkt än förut, enligt Myndigheten för samhällsberedskap.

– Vi samordnar våra beslut med alla aktörer. Det gör att vi slipper ha det som under stormen Gudrun när elreparatörer åkte ut för att reparera elledningar och sedan fastnade på vägarna för att de inte var röjda, säger Anneli Bergholm Söder vid MSB.

Hon anser också att privatpersoner förbereder sig bättre än tidigare.

Elbolaget Eon, som hade huvuddelen av de kunder som drabbades, öppnade på tisdagen åtta informationskontor i de tre hårdast drabbade länen, Blekinge, Kronoberg och Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro