ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare bygger robot som tar sig in i blodet

Kristoffer Rengfors · 21 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
En mikrorobot skjuts ut i blodet från en kateter.

En mikrorobot skjuts ut i blodet från en kateter.


klar

Artikellänk är kopierad

Snart kan handlingen från filmen "24 timmars jakten" bli allvar. Forskare i Australien har nu lärt sig att åtminstone göra en farkost liten nog att köra i en människas blodomlopp.

Forskare vid Monash Universitetet i Australien har utvecklat en motor liten nog att kunna driva en liten farkost som kan skickas in i blodomloppet på en människa.Genom att utveckla en liten piezoelektronisk motor som bara är ungefär en millimeter bred har forskarna tagit ett stort steg framåt i motorns utveckling.– Om man tittar i en katalog från elektronikfirmor i dag så hittar man alla möjliga typer av sensorer, LED-lampor, mikrochips och annat som representerar det senaste inom mikroteknologi. Men motorn har knappt förändrats sedan 1950-talet, säger James Friend, professor vid Monash University i ett uttalande. Piezoelektronik innebär att elen till motorn kommer från att två material mekaniskt reagerar med varandra. I två år har forskarna kämpat för att göra det möjligt att använda tekniken i så liten skala. Med motorns hjälp hoppas forskarna nu kunna bygga robotar små nog att kunna simma i artärer och ta sig fram till problemområden i kroppen. Ett tänkbart exempel är att använda tekniken för att förhindra stroke-anfall.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro