ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Därför attackerar bananflugorna din fruktskål

Annica Ögren · 8 Dec 2018
Uppdaterad 8 Dec 2018
Flugorna är enligt en av forskarna svaga för särskilda luktämnen som aktiverar deras receptorer på antennerna. Med tiden har flugorna blivit alltmer vana att leva i stängda rum med människan.

Flugorna är enligt en av forskarna svaga för särskilda luktämnen som aktiverar deras receptorer på antennerna. Med tiden har flugorna blivit alltmer vana att leva i stängda rum med människan. Foto:  Steve Hopkin/IBL


Hemma i köket partajar de på nästan vad som helst som börjar ruttna på fruktfatet. Men var kommer egentligen bananflugorna ifrån? Forskare från Lunds universitet tror sig ha svaret på den länge studerade insekten.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är den kanske mest studerade organismen inom vetenskapen, men trots det har har vi länge vetat väldigt lite om bananflugans ursprung.

Många har studerat bananflugan i årtionden men nu tror sig forskare från naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet funnit svar om den lilla flugan. Det rapporterar SVT.

Letar sig tillbaka till Afrika

Det hela har med marulafrukten att göra, den som växer i skogarna i länder som Zambia och Zimbabwe.

– Bananflugorna dras till särskilda luktämnen från marula som aktiverar receptorer på antennerna. När dessa aktiveras är det ett tecken på att det är en bra plats att lägga ägg, säger Marcus Stensmyr, lektor på Biologiska institutionen vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Tillsammans med forskningskollegor från University of Winsconsin-Madison har de med hjälp av fällor fångat bananflugorna ute i skogarna i Afrika.

Fällor som var placerade i närheten av marulafrukten blev snabbt fulla medan andra fällor förblev tomma eller enbart lockade enstaka flugor.

En typ av marulafrukt. Foto: Wikimedia Commons.
En typ av marulafrukt. Foto: Wikimedia Commons.

Flugorna vande sig

Enligt forskarna har man även kunnat spåra att sanfolket, som lever i de undersökta områdena, haft en speciell relation till frukten genom historien.

I en grotta har arkeologer hittat mer än 24 miljoner marulakärnor som människor lämnat efter sig, enligt sajten.

Forskarnas slutsats är att sanfolket förkärlek till frukten förklarar varför bananflugorna en gång i tiden flyttade in hos människor.

Men bananflugorna som attackerar våra fruktskålar i dag frossar på nästan allt möjligt som håller på att ruttna. Och enligt forskarna har det att göra med att flugorna över tid har anpassat sig till att leva i slutna rum och blivit alltmer toleranta mot etanol i all rutten frukt, skriver SVT.

– Flugan har utvecklats till en generalist som äter och förökar sig i all sorts frukt. Men ursprungligen var den en riktig specialist som bara levde där det fanns marulafrukt, säger Marcus Stensmyr, i pressmeddelandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro