ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Därför går många deltagare i Biggest loser upp i vikt igen

Sofia Börjesson · 4 Maj 2016
Uppdaterad 5 Maj 2016
Den intensiva dieten och träningen gör det svårt för deltagarna i Biggest loser att behålla vikten efter programmet, visar ny forskning. Karl Fredrik Jonsson (bilden) vann första säsongen som programmet sändes i Sverige och bekräftar att det har varit svårt.

Den intensiva dieten och träningen gör det svårt för deltagarna i Biggest loser att behålla vikten efter programmet, visar ny forskning. Karl Fredrik Jonsson (bilden) vann första säsongen som programmet sändes i Sverige och bekräftar att det har varit svårt. Foto: Karl Fredrik Jonsson


Ny forskning visar varför deltagare i dokusåpan Biggest loser så ofta återfår sin övervikt. Och den underliggande orsaken är inte brist på självdisciplin.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan alla deltagare som var med i amerikanska Biggest loser för sex år sedan har fått tillbaka sin ursprungliga övervikt igen – och vissa väger till och med mer än innan programmet. Det rapporterar NY Times.

– Känslan är att om man tittar på ett chips så går man upp två kilo, säger Karl Fredrik Jonsson som vann den första säsongen av Biggest loser Sverige, 2010.

LÄS MER
Viktraset som gav segern i Biggest Loser

Forskaren Kevin Hall har följt deltagarna från amerikanska Biggest loser, säsong 8, i sex år. Hans studie visade att den snabba, kraftiga viktnedgången förändrade deltagarnas metabolism och hormonnivåer så pass mycket att deras kroppar till slut verkade kämpa för att återfå övervikten.

– Ja, det känns som att man har lättare går upp i vikt nu. Det är en kamp varenda dag. Man kan inte slappna av och tänka "å vad skönt, nu är det klart”, säger Karl Fredrik som har sett många av deltagarna från sin säsong falla tillbaka i övervikt.

Forskningen visade att deltagarna hade en normal metabolism för deras kroppsstorlekar när de sökte till programmet. Men efter deras viktnedgång hade metabolismen saktat ner radikalt, vilket innebar att de inte brände tillräckligt mycket kalorier för att kunna hålla den nya vikten. Allt eftersom åren gick återfick deltagarna sin övervikt – men metabolismen återhämtade sig inte.

LÄS MER
Bildextra: ”Biggest loser”-vinnarnas före- och efterbilder

Forskningen visade även att nivåerna av det hungerdämpande hormonet leptin dalade under viktresan. Efter programmets slut var nivåerna nära noll hos flera av deltagarna. När deltagarna gick upp i vikt igen återfick de inte sina normala leptinnivåer, som stannade på omkring hälften jämfört med innan Biggest loser.

Karl Fredrik har trots allt ändå inte gått tillbaka till sin ursprungsvikt som låg på 169 kg. Efter programmet vägde han 95,5 kg och idag pendlar han mellan 97 och 103 kg.

– Men jag får tänka extremt mycket på hur jag lever, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Börjesson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro