ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Ekologiskt inte bättre än annan mat 

Karolina Skoglund · 16 Nov 2014
Uppdaterad 16 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

I stort sett alla populära föreställningar om ekologisk mat är felaktiga, menar forskare vid Statens Lantbruksuniversitet, SLU. 

I en debattartikel i SvD slår de fast: Konsumenterna får varken bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köper ekologiskt odlad mat. I stället skulle de pengar som läggs på ekologisk mat göra större samhällsnytta om de användes i det vanliga jordbrukets fortsatta miljöanpassning, skriver de. – Den ekologiska drömmen är en dröm. Det är ett önsketänkande. Men det är tyvärr inte så att det blir som man tror, säger Holger Kirschmann, professor i växtnäringslära och en av undertecknarna av debattartikeln, till Sveriges Radio.

Hundra procent ekologisk odling skulle nämligen vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebär större belastning på miljön till en hög kostnad, skriver forskarna.

2009 visade en studie att det som några av forskarna bakom debattartikeln kommit fram till inte stämmer. – Våra forskningsresultat har ju avfärdats som att de inte är representativa, så funkar det inte och så vidare. Men man kan inte avfärda forskningsresultat år efter år, säger professor Holger Kirschmann till Sveriges Radio. ​

Helena Jonsson, förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) säger till TT att det är olyckligt att forskare ställer den konventionella och den ekologiska odlingen mot varandra.

– Man kan konstatera att när det gäller klimat, mat fri från gift och näringsbalans att det finns fördelar och nackdelar med både konventionell och ekologisk odling, säger hon och tillägger.

– Det finns inget antingen eller utan ett både och.

Författarna är aktuella med boken ”Den ekologiska drömmen”.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro