ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: En enorm potentiell politisk opinion

Erik Scherlund · 6 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bloggarnas påverkan på den politiska dagordningen är i stora stycken outforskad mark.– Vi vet väldigt lite om bloggosfärens betydelse för opinionsbildningen. Vad det ger för egentliga effekter. Om det är ett naturreservat för intellektuella eller en verklig opinionsbildande kraft, säger Henrik Oscarsson, docent i statskunskap vid Göteborgs Universitet.Samtidigt tycks forskarna vara överens om åtminstone två saker.

För det första: FRA-frågan var bloggarnas genombrott på den politiska scenen.– Det är det första stora exemplet i Sverige, säger Annika Bergström, medieforskare vid Göteborgs universitet.– Utan bloggandet hade omröstningen förmodligen gått gammelmedia förbi. Den frågan visar att etablerade partier ibland måste ta hänsyn till bloggosfären, säger Henrik Oscarsson.För det andra: Bloggosfärens betydelse kommer att öka.– Här finns en enorm potentiell politisk opinion. Därför blir det viktigt för de politiska partierna att finnas på den arenan, säger Per Strömblad, forskare vid Institutet för framtidsstudier.Hur stor betydelse bloggosfären kommer att få är en tvistefråga. Likaså hur snabb utvecklingstakten blir.Stärkta av FRA-debatten är bloggarna själva övertygade om att deras gemensamma makt kommer att öka.För Henrik Oscarsson är utvecklingen inte lika självklar, han ser två motpoler.– Nidbilden av bloggosfären är att det är en sluten akademisk elitgrupp som är väldigt politiskt intresserade. Att deras engagemang är knutet till tekniken: Rör inte min bredandsuppkoppling.– Den positiva bilden är att det är en arena för fri debatt där alla argument kommer upp på bordet, bryts mot varandra och förädlas. Att argumenten sedan snappas upp av gammelmedia och partier.Vad är din bild?– Själv tror jag att bloggarna kommer att öka partiernas lyhördhet. Att de ser till att hålla våra valda politiker alerta, säger Henrik Oscarsson.Annika Bergström menar att bloggarna visat att de är duktiga på att mobilisera sig kring specifika frågor, men att de i ”vardagsvardagen” inte har så stor betydelse.– Dessutom krävs traditionella medier för att bloggarna ska lyckas. De är oftast beroende av andra för att få genomslag.Hon menar också att utvecklingen går betydligt långsammare än väntat.– De senaste tre valen har man kallat det första internetvalet. Men så har det inte blivit. Det visar att förändring inte är något som sker över en natt, säger Annika Bergström.De etablerade politiska partierna visar i dag en tydlig vilja att nå ut i bloggosfären. Frågan är bara om de kommer att lyckas?– Partierna måste mobilisera ordentligt för att hänga med, säger Per Strömblad.– Jag tror inte att partierna kan påverka bloggosfären så mycket. Den är för stor för det. De får nöja sig med att försöka hålla koll på vad som händer och pågår där så att de inte missar något eller hamnar fel i en fråga, säger Henrik Oscarsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Scherlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro