ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: En soppdiet är bra och effektiv

Fredrik Hansson · 29 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


Fettdoktorn: Det där låter som kvalificerat skitsnack

klar

Artikellänk är kopierad

Frossa i soppa och gå ner i vikt. Det säger forskarnas nya mirakelmetod.– Det låter som kvalificerat skitsnack, säger ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist till Metro.Nya forskarrön hävdar att nyckeln till viktnedgång ligger i soppa. Enligt teorin stannar soppa längre i magsäcken och förhindrar därför att viktiga aptithormoner produceras. På det sättet förblir vi mätta under en längre tid och risken för småätande minskar. Hormonet som styr delar av aptiten heter ghrelin och har länge kopplats samman med vikt. Redan 2002 presenterade doktor David Cummings en studie i New England Journal of Medicine som kretsar kring hormonet och möjligheterna att manipulera dess funktion. Dessutom arbetar amerikanska forskare just nu på ett vaccin som ska kunna motverka hormonets effekt på vår hunger. Vaccinet är dock i utvecklingsstadiet och för tillfället är alltså soppa det mest effektiva för att lura magen. Om man vill tro forskarna, vill säga.

Är soppa en bra metod för att gå ner i vikt?

Annika Dahlqvist – läkare och hälsobloggare.

– Det låter som kvalificerat skitsnack att man skulle gå ner i vikt av enbart soppa. Man blir inte mätt av vatten, bara kissnödig. Vi behöver proteiner och fett för att bli mätta.

Anna Ottosson – dietist.– Jag håller med om att det är viktigt med mättnadskänsla för att gå ner i vikt men jag är inte övertygad om att soppa är den rätta vägen. Det viktiga är att äta regelbundet.

Claude Marcus – professor och fetmaexpert på Karolinska institutet.– Jag är skeptisk men det är möjligt. Det finns ju andra rön som hävdar det motsatta, att vi har sämre kaloriminne gällande just flytande mat. Det här ställer den teorin lite på huvudet.

Annika Dahlqvist, Anna Ottosson och Claude Marcus
Annika Dahlqvist, Anna Ottosson och Claude MarcusFoto: Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro