ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Fasta, så slipper du jetlag

Tomas Lundin · 23 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Genom att undvika att äta innan resan kan du lura din mat- och sovklocka och slippa jetlag på semestern. Det menar Harvard-forskare i en ny studie. Figuren Skalman i Bamse har en mat- och sovklocka som inte ens tusen kanoner kan störa, men visste du att vi också har en sorts mat- och sovklocka?

Studier har antytt att matklockan tar över från den ljusstyrda sovklockan när det är ont om mat, så vi kan vara vakna och leta efter mat.Vid en ny studie på Harvard-universitetet kunde forskare få möss att somna nästan på beställning genom att kontrollera när de får mat.

Normalt tar det kroppens klocka ungefär en vecka att ställa om till en ny tidszon – och då kanske det är dags att åka hem. Harvard-forskarna tror att deras metod kan hjälpa trötta semesterfirare.– En period med 16-timmars fast räcker för att sätta igång den nya klockan, säger forskningsledaren Clifford Saper till BBC.Teamet tror också att deras forskning kan vara till hjälp för skiftarbetare som behöver ställa om dygnet ofta. En av Sveriges ledande sömnforskare, Torbjörn Åkerstedt på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet, tror ändå att ljusjustering är ett effektivare sätt att ställa in sovklockan än att fasta.– Även vid tidigare studier på råttor har man kunnat koppla om den biologiska klockan från ljus till mat, men att tala om samma effekt hos människor innan det har testats är ren spekulation  , säger han till metro.se.För den som vill undvika Atlant-jetlag vid resa västerut rekommenderar han i stället att få så mycket ljus som möjligt på kvällen för att "lura" hjärnan att det är dag. Men har matintaget ingen effekt alls på vår sömn?– Jo, om man äter mycket mat får man svårare att sova eftersom man blir piggare tillfälligtvis, men insulinpåslaget kan också leda till att man blir trött.Det som kallas paltkoma?– Ja, precis.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro