ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare har hittat andlighetscentrum

Tomas Lundin · 26 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte alla som kan bli gurus. Forskare tror sig ha hittat den del i hjärnan som gör oss mer eller mindre andliga. – Hjärnans högra parietallob bestämmer "jaget", säger forskaren Brick Johnstone vid Missouri-universitetet till Live Science.Enligt studien, som presenteras i tidsskriften Zygon, är aktiviteten i denna "Jag-bestämmare" avgörande för om en person lever ett andligt liv.Forskarna lät 26 personer själva beskriva hur andliga de ansåg sig vara. Sen mättes aktiviteten i den aktuella delen av hjärnan.Bland de försökspersoner som beskrev sig själva som mer andliga pågick mindre aktivitet i den högra parietalloben. Enligt forskarna betyder detta att de uppvisar mindre självmedvetenhet och mindre fokus på sin egen person.Detta kan i sin tur göra dem mer öppna för att ta in andliga upplevelser, till exempel den känsla av att vara ett med universum som kan infinna sig vid meditation, menar Johnstone.

– Om du tittar i Toran, Gamla och nya Testamentet, Koranen, Sufiska skrifter, Buddhistiska och Hinduiska skrifter talar de allihop om osjälviskhet.Och även om du inte har förutsättningar för andlighet i hjärnan kan du få samma upplevelse genom att till exempel förlora dig själv i din favoritlåt eller genom att beundra ett konstverk, menar forskarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro