ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare har knäckt hipsterkoden

Tomas Lundin · 20 Jan 2012
Uppdaterad 20 Jan 2012

Det är inte glasögonen eller trycket på tygpåsen som gör det. Forskare har hittat kärnan i vad det innebär att vara en hipster.

klar

Artikellänk är kopierad

Unga vuxna med en till synes tvångsmässig dragning till att vara först med att gilla det ingen annan har hört talas om. Hipsterkulturen har blivit porträtterad och förlöjligad i tv-serier som "Portlandia" och "Nathan Barley".  

I ny forskning från ansedda Harvard-Universitetet har sociologen Kevin Lewis satt fingret på vad som är själva kärnan i att vara en hipster (även om du självklart aldrig skulle kalla dig en själv).  Forskarna undersökte Facebook-uppdateringar från 200 studenter. Förvånande nog påverkade inte vännerna varandras smak i alls den utsträckning som kan ha väntats. – Vi fann att gruppinflytande spelade i stort sett ingen roll alls. Studenterna tar inte efter preferenser som deras vänner uttrycker, säger Kevin Lewis till ABC News. Kalla det "hipstersjukan". Att medvetet ta efter någon annans smak är det ocoolaste du kan göra. Om du skulle gilla samma tjockbågade glasögon som någon annan är det inget annat än en slump. De enda undantagen i studien var mer "finkulturella" uttryck som klassisk musik och jazz, som var okej att apa efter. Resultaten, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, antyder att marknadsföringsmodellen att individer vill köpa saker som deras vänner har kanske behöver uppdateras.  – Det kanske borde forskas mer om vilka typer av smaker som tenderar att spridas, säger Kevin Lewis till ABC News.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro