ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare har lyckats "okoka" ett ägg

Tobias Berg · 26 Jan 2015
Uppdaterad 26 Jan 2015
Forskarnas genombrott kan få stor effekt för cancerforskningen

Forskarnas genombrott kan få stor effekt för cancerforskningen Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Ett team av amerikanska och australiensiska forskare har lyckats förvandla ett kokt ägg till okokt. Det låter kanske inte som ett viktigt genombrott men tekniken kan visa sig vara värd miljoner.

När du kokar ett ägg omformas proteinerna i äggvitan, som går från att vara genomskinlig och flytande till att bli vit och fast. Nu har forskare från University of California och Flinders University i Australien tagit fram en metod som kan backa den processen och återställa ägget till sin okokta form, rapporterar amerikanska CNBC.

Att just återställa ett kokt frukostägg har kanske inte någon större praktisk nytta men inom bioteknikindustrin, där man ofta gör experiment med proteiner, kommer den här tekniken kunna spara både tid och pengar. Forskarna nämner bland annat cancerforskning men även osttillverkare och bönder kommer få nytta av genombrottet.

Enligt forskarna har det tidigare funnits andra metoder som åstadkommer liknande resultat men skillnaden med den nya metoden, som bland annat använder sig av en maskin som kallas vortex fluidic device, är att proteinerna återställs inom loppet av minuter istället för dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro