ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare har uppfunnit nedbrytbar "mikroplast" – gjord av cellulosa

Hugo Ewald · 11 Jun 2017
Uppdaterad 11 Jun 2017
Mikroplast används ofta i tandkrämer.

Mikroplast används ofta i tandkrämer. Foto: University of Bath


Forskare vid brittiska University of Bath har utvecklat nedbrytbara så kallade microbeads gjorda av cellulosa. Förhoppningen är nu att dessa ska kunna ersätta mikroplast, som riskerar att skada vattenlevande djur.

klar

Artikellänk är kopierad

Så kallad mikroplast, plastpartiklar med en diameter på mindre än 5 millimeter, finns i många hygienprodukter. De små plastbitarna används oftast i produkter som till exempel ansiktstvätt och tandkräm för att skapa en mjuk textur. Eftersom det rör sig om så små plastbitar är de svåra att helt filtrera bort i vattenreningssystem.

Nu menar forskare vid University of Bath i Storbritannien att man lyckats utveckla en motsvarighet till mikroplast men som istället är gjord av cellulosa istället för plast. Cellulosa är till skillnad från plast nedbrytbart och förnybart, då det bryts ned till sockerarter och tillverkas av växtmaterial. Det skriver universitet i ett pressmeddelande.

Förhoppningen från forskarnas sida är att dessa ”mikrokulor” i framtiden ska komma att direkt ersätta diton tillverkade av plast.

Forskarlaget, vars upptäckt redovisas i tidskriften ACS sustainable chemistry and engineering, har nu tilldelats drygt motsvarande elva miljoner kronor i anslag från forskningsrådet Engineering and physical sciences research council. Detta för att fortsätta utvecklingen av ”mikrokulorna”. Mer specifikt kommer de att arbeta tillsammans med industripartners för att utveckla material som går att använda i kosmetika och hygienprodukter eller i gödsel.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro