ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Kärleken är både blind och galen

Sara Rörbecker / TT · 8 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Vi ses snart igen! En forskare skulle kanske säga att de har lyckats klara av övergången från förälskelsens kemi till den djupare kärlekens. 

Vi ses snart igen! En forskare skulle kanske säga att de har lyckats klara av övergången från förälskelsens kemi till den djupare kärlekens.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

Kärleken är blind och förälskelsen galen, brukar det heta. Det finns faktiskt god vetenskaplig täckning för båda påståendena. Både kemi och matematik kan beskriva kärlekens mysterium — och dessutom förutspå en relationskollaps.

En passionerad förälskelse slår till med full kraft. Hjärtat bultar, åtrån vibrerar och vi känner oss alldeles mjuka inombords. Aldrig någonsin tidigare har vi varit med om någonting så omvälvande, tror vi oavsett om det är sant eller inte. Men märkligt nog bjuder förälskelsen inte på några djupare känslor, enligt modern hjärnforskning. Rent kemiskt liknar den mest drifter som hunger och törst, begär som måste stillas.Förälskade personer reagerar inte med hjärnbarkens emotionella register när de får se bilder av föremålet för de heta känslorna. I stället vaknar områden som är rika på signalsubstansen dopamin och som normalt förknippas med intensiv, fokuserad koncentration och en förväntad belöning. Får vi det som vi trånar efter väntar eufori, får vi det inte, väntar å andra sidan de svartaste av känslor.

Förälskelse har mycket gemensamt med den psykiatriska diagnosen tvångssyndrom, sett till hjärnaktivitet och till vilka signalsubstanser som är aktiva, har bland andra forskaren Helen Fisher konstaterat.Efter en tid i rosaskimrande rus börjar dopaminsystemet att trappas ned. Förhoppningsvis tar då andra system över, närmare bestämt de som är kopplade till känslor av samhörighet, lugn, trygghet. Här är kemiska ämnen som vasopressin och oxytocin gemensam nämnare. Nu är känslorna mer varaktiga, men å andra sidan inte lika häftiga.

Eftersom varaktiga relationer är bra för människosläktets fortlevnad har naturen ordnat så att kärleken i det här läget gör oss blinda för andra, skriver forskaren Jon Maner med kollegor i tidskriften Evolution and Human Behavior (080630).

Rent bokstavligen blinda, alltså. Kära, heterosexuella försökspersoner som "stördes" med bilder av riktigt snygga personer under ett koncentrationskrävande test presterade mycket bättre än de försökspersoner som var singlar.

Singlarnas varseblivningsförmåga påverkades av åsynen av den attraktiva personen, men det gjorde inte de stadgades.

Andra studier har visat att en person som har en fast partner tycker att andra män eller kvinnor är mindre tilldragande generellt sett än vad personer utan partner gör. Åtminstone såvitt de uppger inför en forskare (New Scientist 080319).Men trots alla hormoner och fina fysiologiska förklaringar om romantisk kärlek händer det ganska ofta att en relation spricker. Amerikanska forskare har tagit fram en matematisk modell som med 94 procents säkerhet kan förutspå om detta kommer att ske inom fyra år eller inte.– Själva matematiken är enkel, men vår modell är häpnadsväckande träffsäker, säger James Murray till New Scientist.

Han och kollegorna John Gottman och Kristin Swanson, alla vid University of Washington, har studerat par som diskuterar någonting som de är oeniga om. Beroende på hur personerna bemöter varandra ger det olika poäng på olika variabler som i slutändan ger förhållandet grönt eller rött ljus.– Sex, romans och passion är inte magi. Det är ganska enkla grejer. Det går att skapa dem i långvariga relationer om man bara gör rätt, säger John Gottman.Han får det att låta, ack, så okomplicerat.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Rörbecker / TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro