ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Kinas smog som atomvinter för växterna

Åsa Larsson · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

Kineser, trötta på den illaluktande och täta smogen över Peking, gör satir av situationen på nätet, samtidigt som forskare varnar att effekten på växtlighet kan liknas vid en atomvinter.

klar

Artikellänk är kopierad

Människor bär mask i Harbin i norra Kina. Smogen täcker nu 15 procent av hela Kina, enligt kinesiska vädertjänster.
Människor bär mask i Harbin i norra Kina. Smogen täcker nu 15 procent av hela Kina, enligt kinesiska vädertjänster.Foto: AP Photo/Kyodo News

Det är inte bara huvudstaden Peking som är täckt av smogen utan det täcker så mycket som 15 procent av hela Kina, enligt kinesiska vädermyndigheter.

Förutom sedvanliga problem för ekonomin, med plan som inte kan lyfta, stängda vägar och kraftigt reducerad turism, så har forskare vid jordbruksuniversitet i Kina presenterat studier som visar att jordbruket i landet lider av vad som kan liknas vid en atomvinter.

Professor He Dongxian kunde visa att luftföroreningarna ströp ungefär 50 procent av ljuset vilket hade en allvarligt försämrande effekt för växternas fotosyntes, processen då ljus görs om till livsviktig kemisk energi.

Ett experiment med växter odlade i växthus under smogtäcket och växter odlade i ett laboratoriemiljö visar att frön tog 20 dagar på sig i labbet, men hela två månader ute i växthuset.

– De har tur som de alls överlever, sade hon till tidningen South China Morning Post.

I förlängningen kan försämringen av jordbruket få allvarliga konsekvenser för hela den kinesiska ekonomin.

Tidigare i februari har forskare konstaterat att Peking-smogen gör staden nästan ”obebolig för människor”. 

På Kinas sociala medier skojas det friskt om den allvarliga situationen med smogen.

Den kinesiske presidenten Xi jinping som demonstrativt besökte ett turistområde utan mask var föremål för flera tjuvnyp.

”Min kompis sprang på Xi Jinping på turiststråket i dag och hade turen att få bli fotograferad med Xi”, lyder bildtexten till en helt grå smog-bild.

South China Morning Post noterar att Sveriges utrikesminister Carl Bildt är på besök i veckan och den twittrande statsmannen har skrivit följande på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter:

”Jag hoppas sannerligen att smogen lättar de kommande dagarna. Obehaglig och farlig nu. Våra länder måste arbeta intensivare tillsammans gällande luftkvalitet och miljö- och klimatfrågor. Sverige har mycket att erbjuda.”

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro