ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Korv kan ge dig magcancer

Katarina Matsson · 3 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Forskare: Korv kan ge dig magcancer En ökad konsumtion med 30 gram charkuteriprodukter per dag ökar risken för magsäckcancer med mellan 15 och 38 procent.

Forskare: Korv kan ge dig magcancer En ökad konsumtion med 30 gram charkuteriprodukter per dag ökar risken för magsäckcancer med mellan 15 och 38 procent.


klar

Artikellänk är kopierad

Storkonsumtion av bacon, korv och rökt skinka ökar risken för magsäckscancer – en av de dödligare. Varje år drabbas 1 000 svenskar av magsäckscancer. Prognosen är dålig: 80 procent av de drabbade avlider inom fem år. Nu visar ny forskning från Karolinska institutet i Stockholm att det finns ett samband mellan konsumtion av charkuteriprodukter och magsäckcancer. Kött av alla de slag är populära ingredienser till sommarens grillfester. – Med varje halv portion, 30 gram, extra man äter per dag ökar risken för magsäckscancer med 15 till 38 procent, säger Susanna Larsson, som tillsammans med två andra forskare gjort kartläggningen.

FLER STUDIER För att klargöra sambandet krävs fler studier, men en hypotes är att det är saltet eller det cancerframkallande ämnet nitrosaminer som är boven i dramat. Rent teoretiskt skulle även rökt böckling och makrill, som innehåller nitrosaminer, kunna vara  kopplade till ökad cancerrisk. Huruvida nationalrätten rökt lax kan vara farlig vet Susanna Larsson inte i nuläget, men hon efterlyser fler studier i ämnet.

"ERSÄTTA DET MED FISK" Hur mycket charkuteriprodukter man kan äta per dag innan cancerrisken ökar är fortfarande osäkert, men Susanna Larsson tror inte att en eller ett par skivor rökt skinka är skadligt. – Det handlar om en blandning av flera faktorer. Men om man vet att man äter mycket bacon, till exempel, kan man begränsa sin konsumtion. Man kan ersätta det med fisk och kyckling, säger hon, som själv väljer ost på mackan.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro