ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare kräver sovmornar för ungdomar

Emma Björkman · 11 Nov 2014
Uppdaterad 11 Nov 2014

Foto: Alamy / All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Barn och unga har ett stort sömnbehov men går ofta och lägger sig sent på kvällarna. Därför vill forskare att skolorna ska börja senare på morgonen så att unga får sova ut.

En amerikansk studie har  kartlagt sovvanorna hos drygt hundra barn under flera års tid. Resultatet visar att från nioårsåldern börjar barnen att lägga sig senare på kvällarna till följd av sin biologiska klockas inställning samtidigt som deras sömnbehov ökar vid puberteten, uppger Sveriges Radio.  Den typiska nioåringen i undersökningen somnade klockan 21.30 medan den genomsnittlige 15-åringen inte somnade förrän klockan 22.30. Det har fått forskarna bakom studien att kräva sovmornar för barn och unga. Nyligen föreslog den amerikanska barnläkarakademin att skolorna tidigast ska starta klockan halv nio på morgonen. Argumentet mot att låta  skolan  börja senare är att barnen då kommer att gå och lägga ännu senare på kvällarna.

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet säger till Sveriges Radio att han är positivt inställd till att göra ett försök med senare skolstart på morgnarna på ett antal skolor för att se hur det går. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro