ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Männen har också biologisk klocka

Sara Rörbecker / TT · 7 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Män har också en biologisk klocka. I 35-årsåldern börjar den ticka. Några år senare har den minskat mannens chanser att bli pappa, både genom att försvåra en befruktning och genom att öka risken för missfall.

Forskaren Stéphanie Belloc har studerat 12 236 par som sökte hjälp med att få barn vid en fransk fertilitetsklinik under perioden 2002—2006.

Samtliga par genomgick en behandling kallad IUI (intrauterin insemination) som i korthet går ut på att kvinnan insemineras med sperma som är rentvättad från ämnen i sädesvätskan som kan framkalla livmoderkramper.Som väntat var hög ålder hos modern, 35 år och över, kopplat till lägre chanser till föräldraskap, men det visade sig att också mannens ålder hade betydelse — om än inte riktigt lika tydlig.– Om mannen var över 40 hade det en negativ inverkan på utsikterna att lyckas, säger Belloc och tillägger att det gällde både själva befruktningsförmågan och den efterföljande risken för missfall.

Förmodligen beror detta på att spermierna tappar i kvalitet i takt med mannens ålder. Andelen spermier med felprogrammeringar i sin genetiska kod (DNA) blir fler hos en äldre man än en yngre. Ofta vägrar ägget att släppa in defekta spermier, eller så stannar fosterutvecklingen av och slutar med missfall.

Att ålder kan ge fler DNA-defekta spermier har tidigare studier visat, men hittills har ingen av dem varit tillräckligt stor för att kunna visa vilka effekterna blir i praktiken — utöver det faktum att det i allmänhet tar längre tid för en man i medelåldern att göra en kvinna gravid.Bellocs studie är visserligen stor, men har samtidigt en nackdel: Den är gjord bland par som har försökt att skaffa barn länge utan att lyckas. Det är inte säkert att resultaten skulle se likadana ut om motsvarande fakta samlades in bland vilka 35—40-åriga män som helst.

Men Stéphanie Belloc vill ändå ge män i allmänhet rådet att inte känna sig alltför säkra på det gamla budskapet att deras fruktsamhet saknar en bortre gräns, det är sannolikt bara en myt.

Och hon ger också alla sina läkarkollegor rådet att gå direkt på de mest effektiva behandlingsmetoderna mot barnlöshet när mannen i paret är i 40-årsåldern — inte bara när kvinnan är det.

Studien presenteras vid en pågående fertilitetskonferens (ESHRE) i Barcelona.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Rörbecker / TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro