ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Minnen ändrar ditt DNA

Tomas Lundin · 3 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Wikipedia / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Forskare kan ha hittat svaret på hur du kan minnas första dagen i skolan eller din första kyss när du är på ålderdomshemmet. Minnena bäddas in i vårt DNA.Under din livstid byts cellerna i din kropp och hjärna ut. Det har därför varit ett mysterium hur vi kan minnas saker en längre tid trots att synapserna, de kopplingar som skickar signaler i hjärnan, byts ut.Nu tror två forskare, Courtney Miller och David Sweatt vid Alabama-Universitetet, att de hittat svaret, rapporterar New Scientist.

Forskarnas förklaring är att minnena gör att vårt DNA ändras genom en kemisk process som kallas DNA-metylation.DNA är ritningen som används när nya celler bildas och när cellerna förnyas  följer alltså minnet av din första cykeltur med.I studier med möss har forskarna kunnat observera att minnen först lagras i en del av hjärnan som kallas för hippocampus och sedan förs över till hjärnbarken, där den lagras som ett långtidsminne.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro