ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Mobiler och appar borde säljas med varningstext

Aron Andersson · 4 Mar 2015
Uppdaterad 4 Mar 2015

Enligt en ny studie kan mobiltelefoner vara beroendeframkallande. Forskarna föreslår att de förses med en hälsovarning – som cigarettpaket och alkohol.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en ny studie spenderar medelanvändaren 3,6 timmar om dagen på sin mobiltelefon. Detta kan ha negativ effekt på förhållanden och vardagen, menar forskarna.

– Människor behöver få reda på de potentiellt beroendeframkallande delarna av ny teknologi, säger Zaheer Hussain, som är en av personerna bakom den nya studien, till brittiska Guardian.

Han är en del av psykologiavdelningen på universitetet i Derby i Storbritannien, där studien genomförts. 256 personer har svarat på frågor om hur mycket de använder sin mobil. Majoriteten svarade att mobilen någon gång distraherar dem från något i vardagen, exempelvis jobbet eller skolan.

Enligt forskarna var det 13 procent av de tillfrågade som var beroende av sina mobiler. Enligt Zaheer Hussain skulle en varning behövas, och den skulle kunna se ut på olika sätt.

– Det kan vara före de köper mobilen eller före de laddar ner en app. Om du laddar ner ett spel som ”Candy crush” eller ”Flappy bird” så kunde det finnas en varning om att du riskerar spela i flera timmar och att du har andra åtaganden, säger han till Guardian.

Bland de appar som använts mest var sociala nätverk populärast, chattappar och nyhetsappar kom på andra respektive tredje plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro