ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare odlar fram hjärnvävnad

Mimmi Epstein · 29 Aug 2013
Uppdaterad 29 Aug 2013

Med hjälp av stamceller har forskare lyckats odla fram mer hjärnvävnad från stamceller än någonsin tidigare. Det öppnar för att studera tidiga stadier av den mänskliga hjärnans utveckling, skriver Dagens Medicin.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Österrikiska och brittiska forskare har lyckats få både pluripotenta stamceller, IPS-celler, och embryonala stamceller att på egen hand organisera sig i tredimensionella strukturer. Samma process som i en verklig människohjärna, skriver Dagens Medicin.

Forskarna kan nu bättre studera hur mikrocefali, en störning som leder till att hjärnan blir mindre än normalt, utvecklas. Dessutom öppnas möjligheten att forska djupare i neurologiska sjukdomar som uppkommit för att hjärnans utveckling störts.

De hjärnvävnadsklumpar som forskarna har lyckats få fram är upp till fyra millimeter i diameter och kan hållas vid liv i månader.

– De här forskarna har fått fram mer hjärnvävnad från stamceller än någon har lyckats med tidigare. De finner också många strukturer som ser ut som de ska under hjärnans tidiga utveckling, säger Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet till Dagens Medicin.

Olson menar att hjärnvävnadsgenombrottet inte betyder att det snart kan skapas fullkomliga "minihjärnor".

– Det finns inte på kartan att man skulle kunna skapa en komplett hjärna med en sådan här metod. Eftersom det inte finns någon blodförsörjning kan de här vävnadsklumparna inte växa längre än så här, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro