ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Ögonen säger vem du är

Tomas Lundin · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Exempel på tät irisvävnad (till höger) och öppen irisvävnad (till vänster). Forskningsresultaten visar att bäraren av ögat till höger är mer benägen att lita på andra människor och känna empati.

Exempel på tät irisvävnad (till höger) och öppen irisvävnad (till vänster). Forskningsresultaten visar att bäraren av ögat till höger är mer benägen att lita på andra människor och känna empati.


klar

Artikellänk är kopierad

SYNBART. Ögat är själens spegel brukar det heta, och ny forskning talar för att finns ett korn av sanning i det gamla talestättet.Forskare från Örebro Universitet har undersökt 428 personers irisar för att se om skillnader i vävnaden påverkar personligheten.Närbilder togs på personernas irisar och de fick också fylla i ett frågeformulär om sin personlighet.– Våra resultat föreslår att personer som har en mer tät irisvävnad tenderar att vara mer inkännande och lita mer på andra än personer med öppen irisvävnad, säger Mats Larsson, forskare vid Örebro Universitet.  Irisen är inte som en glaskula, utan är uppbyggd av flera lager. I en tät iris ser man inga öppningar, de trådliknande fibrerna är tätt sammanpackade och genomsläppigheten mellan lagren är liten.Själva tjockleken på iris mättes i ett annat moment. Här visade det sig att människor med tjocka irisar tenderade att vara mer impulsiva än andra.Även om sambandet mellan irisen och personligheten är en realitet kan det vara svårt att avläsa människors personlighet med blotta ögat. Mats Larsson tror inte heller att irisscanning, som i dag används på vissa flygplatser för att identifiera personer, i framtiden kommer att kunna användas för att avläsa folks personligheter.– Jag tror inte att det går att dra så stora växlar på det, även om det finns påvisbara skillnader som är intressanta ur ett forskningsperpektiv.Tidigare forskning har också antytt att ögonfärg kan spela roll för personligheten. Pojkar med blåa ögon visade sig vara mer blyga än än andra, men skillnaderna jämnade ut sig högre upp i åldrarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro