ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Politikerna har för bråttom med t-banan

Jenny Sköld · 12 Nov 2013
Uppdaterad 12 Nov 2013

De 25 satsade miljarderna på utbyggd tunnelbana kommer inte att leda till minskad trängsel. Det menar forskare som Svenska Dagbladet talat med och som tycker att beslutet är politiskt motiverat snarare än samhällsekonomiskt.

klar

Artikellänk är kopierad

25 miljarder kronor. Så mycket kostar planerna på att bygga ut tunnelbana och samtidigt bygga 78 000 nya bostäder i Stockholm. Men frågan är om satsningen är samhällsekonomiskt försvarbar. Enligt ledande trafikforskare som tidningen Svenska Dagbladet talat med, har politikerna inte haft tid att invänta de utredningar som krävs för att fatta beslutet om tunnelbanan. 

– Man hade ju hoppats att man inte fattade beslut innan de trafikmässiga analyserna var gjorda, säger Jonas Eliasson, professor i transportsystemanalys på KTH.

Enligt honom så arbetar tjänstemännen på SL fortfarande med den samhällsekonomiska analys som borde ligga till grund för beslutet. 

Eliasson får medhåll av ytterligare två forskare som alla hävdar att beslutet är fattat på politiska grunder snarare än samhällsekonomiska. 

Jan-Eric Nilsson, professor på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut,  tror heller inte att de 25 satsade miljarderna kommer att ge minskad trängsel i tunnelbanan. 

– Förstärkningar gör att man matar in fler människor mot centrum, så rimligtvis blir det mer trängsel, säger Jan-Eric Nilsson.HÄR ÄR DEN NYA T-BANAN

Jonas Eliasson.
Jonas Eliasson.
klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro