ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare reder ut myterna om Nordkorea

Malin Jansson · 12 Mar 2018
Uppdaterad 12 Mar 2018
Diktatorn Kim Jong-un på en storbildsskärm under en konsert i maj 2016 i Pyongyang Arena i Pyongyang.

Diktatorn Kim Jong-un på en storbildsskärm under en konsert i maj 2016 i Pyongyang Arena i Pyongyang. Foto: Getty images


Nordkorea är en stalinistisk planekonomi, en relik från Sovjetunionen, vars regim är spritt språngande galen. Eller? Enligt forskare som Metro pratat med är verkligheten mer nyanserad än så.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden av Nordkorea i västerländsk press stämmer inte alltid överens med verkligheten, hävdar forskare som Metro pratat med. Under tisdagkvällen arrangerar Utrikespolitiska institutet ett seminarium där myter som sprids om Nordkorea diskuteras.

Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, tror att det handlar om att landet helt enkelt skiljer sig så mycket gentemot omvärlden.

– Världen är så otroligt globaliserad nu – via handel, resor, internet och så vidare. Att det då finns ett land som försöker stänga sig ute och som försöker kontrollera befolkningens kontakt med omvärlden, det tror jag är fascinerande för många, säger Björn Jerdén.

LÄS MER
Uppgifter: Nordkoreas utrikesminister till Sverige

Nordkorea grundades som ett kommunistiskt land 1948. Men mycket har hänt sedan dess, menar Björn Jerden, och i dag finns många dimensioner av landet som gör att man bör ifrågasätta synen på Nordkorea som en relik av Sovjet.

– Nordkorea är ett otroligt nationalistiskt land, och det är inte så att man vill ha en världsrevolution och befria proletariatet i alla länder. Det är det nordkoreanska folket det handlar om, en förskönande bild av det slag som stämmer bättre med vår bild av extremnationalistiska regimer snarare än kommunistiska, säger han.

Ulv Hanssen, forskare Japaninstitutet vid Handelshögskolan, Björn Jerdén, chef Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.
Ulv Hanssen, forskare Japaninstitutet vid Handelshögskolan, Björn Jerdén, chef Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.Foto: Utrikespolitiska institutet

Den planekonomi som landet vilade på under Kalla Kriget har kommit att luckras upp. Enligt Ulv Hanssen, forskare på Japaninstitutet vid Handelshögskolan, har Nordkoreas inhemska marknad nu övergått i en form av marknadsekonomi – en utveckling som många missat.

– Under hungersnöden på 1990-talet så kollapsade planekonomin och människor började handla med varandra. Det är inte lika liberalt som Kina, men det finns en marknad som blivit mer och mer institutionaliserad. Och det är någonting som regimen varit tvungen att acceptera, säger Ulv Hanssen.

Men den största missuppfattningen av dem alla, menar både Ulv Hanssen och Björn Jerden, är den om diktatorns personlighetsdrag. I västerländsk press framstår Kim Jong-un ofta som totalt galen – kapabel att när som helst göra vad som helst.

– Visserligen har alla Kim-dynastins ledare varit extremt brutala mot sin befolkning – men de har alltid varit ytterst rationella i sina ageranden. Att utveckla kärnvapen är en del av en rationell plan. Att de från intet skulle besluta sig för att angripa USA vore helt osannolikt, säger Ulv Hanssen.

– Däremot vill de nog gärna uppfattas som lite galna, eftersom det skrämmer upp resten av världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro