ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Religiösa barn sämre på att skilja på fakta och fiktion

Åsa Larsson · 30 Jul 2014
Uppdaterad 30 Jul 2014

Foto: Yelena Rodriguez/All Over Press


Barn med religiös bakgrund har svårare att skilja på fantasi och verklighet än sina sekulära motsvarigheter, enligt två amerikanska studier gjorda på universitetet i Boston.

klar

Artikellänk är kopierad

De två studierna omfattar 66 barn i åldrarna 5-6 år, skriver brittiska BBC. Barnen fick höra tre berättelser av olika slag – en realistisk, en religiös och en sagolik. Sedan frågades de ut av forskarna om de trodde att huvudpersonen var en verklig eller påhittad figur.

Nästan alla barnen kunde avgöra att den realistiska historiens huvudperson var verklig, men när det gällde de religiösa historierna så tenderade barnen med religiös bakgrund att tro att huvudpersonerna var verkliga medan barn med sekulär bakgrund inte trodde det.

Även i fantasy-historierna tenderade de religiösa barnen att uppleva hjälten eller protagonisten som verklig. De sekulära barnen var mer benägna att inte tro att dessa historier var verkliga.

Så här kommenterade forskarna själva:

”Resultatet antyder att exponering för religiösa idér har en kraftfull effekt på barns förmåga att skilja på verklighet och fiktion, inte bara i religiösa historier utan även i fantasihistorier.”

Kommentatorer bland ateister och kristna i USA har rykt ihop på nätet om huruvida detta är bra eller dåligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro