ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Så kan din mobil hackas – med ljudvågor

Aron Andersson · 14 Mar 2017
Uppdaterad 14 Mar 2017

Foto: All over press / Montage


Nu räcker det med ljud för att ta kontroll över din mobil. Amerikanska forskare har visat hur det är möjligt att hacka modern teknik utan att koppla upp sig mot den.

klar

Artikellänk är kopierad

Mobiler, träningsarmband och i vissa fall bilar är exempel på moderna prylar som innehåller så kallade accelerometrar, en typ av rörelsesensor. Men dessa kan påverkas med hjälp av ljudvågor och därmed utnyttjas av hackare, varnar nu forskare vid University of Michigan och University of South Carolina.

LÄS MER: Nytt mobilvirus har tagit över 1 miljon konton – så ser du om du är drabbad

Forskarna har bland annat lagt till extra steg till ett träningsarmband och sabbat för en mobilapp som används för att kontrollera en radiostyrd bil. Det kan låta som rätt oskyldiga intrång men samma metod skulle potentiellt kunna användas till betydligt värre saker. Forskningen ska presenteras i en vetenskaplig rapport men för New York Times beskriver forskarna metoden kortfattat.– Det är som när operasångaren träffar rätt ton för att spräcka ett vinglas, men i vårt fall så kan vi skriva ord och utföra kommandon snarare än bara stänga av mobilen, säger Kevin Fu, en av forskarna, till tidningen.

I fallet med den radiostyrda leksaksbilen används mobilens accelerometer för att styra bilen. Du vrider alltså på telefonen för att svänga med bilen. Genom att hacka mobilen kunde forskarna tvinga accelerometern att ge falska utslag.– Du kan se det som en sorts musikaliskt virus, säger Kevin Fu.

Enligt forskarna är denna brist, som de funnit i hälften av de 20 produkter de testat, inte någon överdrivet stor säkerhetsrisk. I stället menar de att den illustrerar hur komplex säkerhetsfrågan är när det gäller ny teknik och hur många potentiella säkerhetshål som finns.

LÄS MER: Har du fått ett sådant här fakturamejl – ta bort det genast

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro