ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Sänk skatten för kvinnor

TT · 9 Jul 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnor borde betala lägre skatt än män, föreslår två världsledande ekonomer i en rapport om ekonomiska orättvisor mellan könen. Idén faller inte i god jord hos svenska regeringen.

Om män betalade lite mer skatt och kvinnor lite mindre skulle fler kvinnor komma ut i arbete, orättvisor i pensionsnivåer skulle utjämnas och kvinnor skulle kunna spara lika mycket pengar på banken som män. Det tror Harvard-forskaren Alberto Alesina och Andra Ichio från anrika universitetet i Bologna.– Kvinnor slutar i större grad att jobba om skatten stiger, säger författarna i rapporten Gender-Based Taxation - genusbaserad beskattning. Det nya systemet skulle kunna ersätta åtgärder som införts på olika håll för att göra inkomsterna och jobbsituationen mer jämställd mellan könen, såsom kvotering, skattelättnader för pappor som är hemma med barn eller skattesubventionerad barnomsorg.Systemet vore rättvist, eftersom det kompenserar kvinnor som tar den största ekonomiska smällen för föräldraskap, och därför inte sparar lika mycket pengar som män fram till pension, menar Ichio och Alesina.Idén är inte oprövad i Sverige. Feministiskt initiativ har tidigare tagit fram en liknande skatteidé, en så kallad jämställdhetsskatt. Men jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tror inte på idén.– Varför skulle SEB-bankens vd som är kvinna ha lägre skatt än Nordeabankens vd som är man? säger ministern och understryker att skatter av princip ska vara inkomstrelaterade, inte könsrelaterade. -Alla män tjänar inte mer än alla kvinnor, säger Sabuni, och förespråkar i stället jämställdhetsbonus och höjt tak på ersättningen för den som väljer att vara hemma med barnen. BrandfacklaDe två ekonomerna får både ris och ros i brev från män och kvinnor i hela världen som svar på brandfacklan de kastat in i jämställdhetsdebatten. Vissa jämställdhetsivrare menar att idén om att någon ska betala mer eller mindre utifrån sitt kön motsäger feminismens grundläggande princip om att inga rättigheter eller skyldigheter ska tillfalla en individ baserat på kön. Andra anser att systemet skulle luckra upp invanda samhällsmönster och borde rekommenderas, åtminstone tillfälligt. Ett flertal män på olika diskussionsforum på internet menar att antalet könsbyten nu kommer att öka, och ber att få vara anonyma medan de bestämmer sig för om de ska deklarera som män eller kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro