ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare slår larm: Svenska sedlar är bakteriebomber

Gustaf Eriksson · 26 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013
Forskare slår larm: Svenska sedlar nästan smutsigast i EU

Forskare slår larm: Svenska sedlar nästan smutsigast i EU Foto: Scanpix


39 600. Så många bakterier innehåller en svensk sedel i genomsnitt. Bara de danska är smutsigare, enligt ett test från forskare vid Oxfords universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Europeiska sedlar innehåller i genomsnitt 26 000 bakterier. Det visar ett test som forskare vid Oxfords universitet i Storbritannien har genomfört. 

I testet hamnar de svenska sedlarna på en föga smickrande andraplats. Med 39 600 bakterier är de svenska sedlarna nästan smutsigast i Europa. Bara de danska sedlarna innehåller fler bakterier. 

Tidigare studier har visat att bakterierna som finns på sedlarna kan orsaka bland annat lunginflammation och urinvägsinfektion hos människor. 

En undersökning som TNS har gjort på uppdrag av kortföretaget Mastercard visar att över hälften av svenskarna tycker att sedlarna är det minst hygieniska föremålet som de kommer i kontakt med i vardagen. 

Oxford-testet visar att svenskarnas rädsla är välgrundad. Det menar i alla fall Mastercard, som vill få så många som möjligt att övergå till kortbetalningarna. 

Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är risken att smittas av sjukdomar via pengar relativt liten. De stora riskerna är enligt honom snarare direktkontakt med människor och dåligt tillagad mat.

– Det här är förmodligen en av de mindre riskerna. Om man har normalt vett och inte suger på pengarna eller slickar på sedlarna och tvättar händerna regelbundet, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro