ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Smarta elnät förenklar för terrorister

Ola Jacobsen · 10 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Smarta elnät ska ge dig lägre elräkning men de skapar också  möjligheter för bedragare och terrorister.

Smarta elnät ska göra samhället mer energieffektiva och ge dig lägre elräkning. Men de skapar också möjligheter för bedragare och terrorister. Det visar ny forskning från KTH. – Det är helt galet hur osäkert det är i dag. En person med insyn i system för övervakning och styrning av elnät skulle kunna ta sig in i elnäten och manipulera till exempel kraftverk och tjäna pengar på det eller skapa problem, säger Henrik Sandberg, biträdande lektor vid avdelningen Reglerteknik på Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH i ett pressmeddelande.

Tillsammans med György Dán undersöker Henrik Sandberg hur man kan föra in kryptering och fler sensorer i dagens system för att göra det svårare att lura både dagens och morgondagens system. – Man måste börja titta på dagens system. I det smarta elnätet är det en dator som ska göra människans jobb, då kommer allt att gå jättesnabbt. Därför måste datorn bli bättre på att upptäcka avvikelser i elnätet, konstaterar Henrik Sandberg.

Fler sensorer och mer kryptering är en metod som kan användas för att höja säkerheten. – Med många sensorer i nätverken skulle en angripare behöva korrumpera många fler sensorer, för att skapa problem, utan att åka fast, säger György Dán, biträdande lektor vid avdelningen Kommunikationsnät på Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro