ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Solkräm skyddar inte mot cancer

Alva Forsberg Fierro · 9 Mar 2016
Uppdaterad 9 Mar 2016
Malignt melanom är den farligaste hudcancerformen. Kvinnor får det oftare på armar och ben medan män många gånger får det på bålen.

Malignt melanom är den farligaste hudcancerformen. Kvinnor får det oftare på armar och ben medan män många gånger får det på bålen. Foto: TT


Trodde du att solkräm var en garanti för att vistas länge i solen? Då har du fel. Även om du smörjer in dig en hel dag med hög solskyddsfaktor utan att bränna dig skyddar det inte mot den farligaste formen av hudcancer – malignt melanom.

klar

Artikellänk är kopierad

Satsar på solskyddsfaktor 50 när du lägger dig på stranden – för att undvika hudcancer – bör du tänka om. Du slipper antagligen bli röd och bränna dig, men solkrämen skyddar inte från alla skadliga strålar.

Det menar forskarna Håkan Olsson, professor och avdelningschef för enheten för cancerepidemiologi på Lunds Universitet och Pelle Lindqvist, docent, universitetslektor, kvinnokliniken, Karolinska Institutet.

– Sedan 80-talet har vi gjort kontroller och studier på melanompatienter. Vi ser inte att solkrämen skyddar mot melanom. Ett par av studierna visade till och med på ökad risk med solkräm, säger Håkan Olsson till SVT Nyheter.

►LÄS MER: Här är ställena vi oftast får hudcancer

Solkrämen invaggar oss därför i en falsk trygghet som ofta gör att vi exponerar oss mer för solen. I stället borde vi använda hatt eller kläder för att skydda oss mot malignt melanom – och sola måttligt, menar Håkan Olsson.

– En halvtimme mitt på dagen på sommaren, säger Håkan Olsson.

Resten av året ska man dock försöka att vistas ute så mycket som möjligt, tycker forskaren.

►LÄS MER: Soldyrkaren Glenna fick hudcancer – blev bara 26 år

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro