ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Sverige befinner sig inte i systemkollaps"

David Peterson · 23 Nov 2017
Uppdaterad 23 Nov 2017
Sverige har påståtts närma sig en systemkollaps, men någon sådan finns det inga belägg för, menar experter.

Sverige har påståtts närma sig en systemkollaps, men någon sådan finns det inga belägg för, menar experter. Foto: TT


Att beskriva Sverige som ett land i "systemkollaps" är inte verklighetsförankrat, enligt en ny rapport. Forskarna drar slutsatsen efter att ha tittat på hur Sverige ligger till internationellt i olika frågor. Det som utmärker Sverige är inte ett land i kris,” skriver medieforskaren Jesper Strömbäck i Dagens Samhälle.

klar

Artikellänk är kopierad

Den aktuella rapporten ”Mellan skönmålning och svartmålning” utgår från nästan 40 internationellt jämförande index som bland annat mäter demokrati, jämställdhet, social rättvisa, företagsklimat och inkludering. Medieforskaren Jesper Strömbäck och Ann-Therése Enarsson, vd på tankesmedjan Futurions, ligger bakom undersökningen.

Deras genomgång av indexen visar att Sverige ofta är bland de tio högst rankade länderna, skriver de i Dagens Samhälle. I drygt hälften av fallen befinner sig Sverige bland de fem länderna som rankas högst.

”Om Sverige verkligen stod inför någon form av systemkollaps eller hade så stora problem som en del hävdar så skulle Sverige inte genomgående ligga bland de tio ledande länderna. Med andra ord: det som utmärker Sverige är inte ett land i kris. Det som utmärker Sverige är ett land som på flera olika områden tillhör de ledande i världen”, skriver Strömbäck och Enarsson i tidningen.

Bakgrunden till rapporten är att skribenterna anser att den politiska debatten under de senaste åren handlat mycket om en kamp om verklighetsbilden. I den debatten har det, enligt skribenterna, ibland påståtts att vi står inför en kollaps och statsminister Stefan Löfven (S) har pratat om att man ”måste ta människors oro på allvar”. Det kan vara en anledning till den allmänna pessimismen, enligt Strömbäck och Enarsson.

Enligt den senaste SOM-undersökningen anser 54 procent av svenskarna att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Men rapporten landar i att den oron saknar proportioner.

”För att Sverige ska kunna hantera olika samtida och framtida problem och utmaningar krävs det dock en kunskapsbaserad och konstruktiv debatt som tar hänsyn till såväl Sveriges styrkor som dess svagheter,” skriver Strömbäck och Enarsson i Dagens Samhälle.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro