ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Svett sprider skräck helt omedvetet

Tomas Lundin · 6 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
En börsmäklare biter på naglarna. Kanske kan de snabba vändningarna på börsen delvis förklaras med de tyska forskarnas teorier.

En börsmäklare biter på naglarna. Kanske kan de snabba vändningarna på börsen delvis förklaras med de tyska forskarnas teorier. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En persons nervösa svettningar kan sprida oro i ett helt rum, enligt tyska forskare.Ett forskarteam lett av Bettina Pause vid universitetet i Düsseldorf tog upp svett från 49 studenter,  först vid ett gymnastikpass och sedan i samband med ett muntligt prov, rapporterar New Scientist.En annan grupp studenter fick sedan det oglamorösa uppdraget att lukta sig igenom svett-tussarna. Ingen av testpersonerna sa sig känna någon skillnad mellan svetten från fysisk ansträngning och nervositet, men deras undermedvetna talade ett klart språk. Hjärnaktiviteten i de områden som behandlar sociala signaler och empati ökade när testpersonerna fick lukta på provsvetten.Forskarna drar slutsatsen att en nervös person utsöndrar ett kemiskt spår som undermedvetet triggar liknande känslor hos personer i närheten.Tidigare i människans utveckling kan processen har varit en livräddare. Rädslan som sprids i ett rum kan göra att hela gruppen snabbare flyr från en annalkande fara, tror forskarna.Resultaten stöds av ett tidigare experiment, då en testgrupp fick sniffa på svett från fallskärmshoppare.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro