ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Tarmbakterier styr hur tjocka vi är

Jenny Sköld · 1 Aug 2013
Uppdaterad 1 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Jan-Olov Jansson.
Jan-Olov Jansson.

Varför kan vissa äta vad de vill, medan andra går upp i vikt bara de sneglar åt en bakelse. Forskare vid Göteborgs universitet kan ha hittat en en ledtråd till varför vissa människor tycks ha större anlag för fetma. Deras studie visar att tarmbakterierna, som framför allt finns i tjocktarmen styr hur mycket vi lägger på oss. 

– Det visar att det finns en fysiologisk förklaring till varför vissa är tjocka och andra inte, som vi inte kan påverka själva, säger Jan-Olov Jansson, medförfattare till studien, som publiceras av det kommande numret av den vetenskapliga tidskriften Endocrinology.

Det är sedan tidigare känt att tarmbakterierna underlättar nedbrytning och upptag av näringsämnen från tarmen, vilket oftast leder till ökad fettmassa. Men de nya rönen tyder på att bakterierna i tarmen inte bara bryter ned föda utan också kan ”prata” med delar av hjärnan och därmed påverka aptiten och fettförbränningen. Hur det sker är forskarna inte säkra på.

– Det kan ske genom de signalsubstanser i blodet som kallas hormoner, eller nerver som går från tarmen upp till hjärnan, säger Jan-Olov Jansson.

Han utesluter inte att man i framtiden kan bota sjukdomar som fetma och diabetes genom att byta ut tarmens bakterier. 

– Man skulle genom transplantation eller genom att ge tarmbakterier göra att personen blir magrare, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro