ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare varnar: LCHF kan göra bröstcancer vanligare

Johan Mårtensson Bornudd · 19 Feb 2013
Uppdaterad 19 Feb 2013

Foto: Scanpix


Antalet fall av bröstcancer har ökat dramatiskt i Sverige. Nu fruktar forskare för att dieter som GI och LCHF kan bidra till att sjukdomen ökar ännu mer de närmaste 10-15 åren.

klar

Artikellänk är kopierad

– Min uppfattning är att dieterna kan få väldigt negativa effekter på lång sikt, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av landets ledande bröstcancerexperter.

Enligt statistik från Socialstyrelsen diagnostiserades 8 382 kvinnor i Sverige för bröstcancer under år 2011, att jämföra med 7 049 kvinnor 2007. Enligt Henrik Lindman kan snabbmatsvågen under 90-talet vara en bidragande orsak till ökningen.

– Bröstcancer är mycket vanligare i storstäderna än på landet. Det har att göra med levnadssättet i storstäderna med mer snabbmat och även mer alkohol, säger han.

Henrik Lindman vill inte avråda alla från att börja med GI eller LCHF, men tycker att man ska fundera en gång extra på de risker som kan finnas med dieterna.

– Det pratas ju mycket om de kortsiktiga bra effekterna på vikten, men det känns småläskigt ur cancersynpunkt, säger han.

Mat och dryck är dock inte de enda orsakerna till att bröstcancer ökar i landet. En annan viktig anledning är att kvinnor föder färre barn, och att det dessutom sker allt senare.

– Det har ganska stor inverkan. Bröst hos kvinnor som inte fött barn är känsligare och utvecklar större risk för cancer. Långa amningsperioder kan skydda i viss mån, säger Henrik Lindman.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro