ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Växter vet när de blir uppätna

Emma Björkman · 24 Okt 2014
Uppdaterad 24 Okt 2014
Backtrav.

Backtrav. Foto: Alamy / All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

En ny studie visar att växter känner när de blir uppätna och skickar ut försvarsmekanismer för att stoppa det från att hända. 

För att få svar på frågan "Vet en växt när den bli uppäten?" har University of Missouri gjort en studie på backtrav – ett litet ogräs som är släkt med senap, kål och broccoli och som ofta används i vetenskapliga experiment eftersom det är den mest undersökta av alla växter, skriver Modern Farmer.

Forskarna började med att spela in vibrationerna som en larv genererar när den äter backtravens löv med teorin att växter kan känna eller uppfatta vibrationerna på något sätt. Sedan spelade de även in simuleringar av andra vibrationer som växten kunde tänkas känna igen, till exempel blåst. Resultatet visar att ja, växter känner när de blir uppätna. Enligt Modern Farmer producerar backtrav senapsoljor som är svagt giftiga och skickar ut dem i sina löv när de känner att någon tuggar på dem. Oljorna är en försvarsmekanism som ska försöka hålla rovdjuren borta.  Studien visar också att så fort växten kände av eller uppfattade "tuggande vibrationer" från larver så skickade de ut extra mycket oljor – men växten reagerade inte alls på andra typer av ljudvibrationer. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro