ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Vi fick tummar så vi kan slå varandra på käften

Linnea Carlén · 22 Okt 2015
Uppdaterad 26 Okt 2015
Dessa tre bilder visar hur människans sätt att knyta näven, med tummen som stöd över pek-, lång- och ringfinger, minskar risken för handskador när vi utdelar ett slag.

Dessa tre bilder visar hur människans sätt att knyta näven, med tummen som stöd över pek-, lång- och ringfinger, minskar risken för handskador när vi utdelar ett slag. Foto: TT


Människan utvecklade tummar och förmågan att knyta nävar för att vi skulle kunna puckla på varandra. Åtminstone är det en teori för hur det hela gick till.

klar

Artikellänk är kopierad

För några år sedan la biologen David Carrier och hans forskningsteam vid University of Utah i Salt Lake City, USA, fram en något annorlunda hypotes om att människan utvecklade det tumgrepp vi har i dag och förmågan att knyta en näve för att kunna slåss.

I den genomförda studien, som publicerades i Journal of Experimental Biology, föreslog de att knytnävsslagsmål har spelat en viktig roll i den mänskliga evolutionen – bland annat då män slagits över kvinnor i syfte att para sig.

► LÄS MER: Smarta korpar ger svar om evolution

Bevisen för deras påstående ska enligt Popular Sciene bland annat vara att såväl vuxna som barn tenderar att knyta sina nävar när de blir stressade och och att våra förfäders ben visar tecken på den typ av skada som människor i dag ådrar sig vid barslagsmål.

Frågan är dock vad som är orsak och vad som är verkan.

Den i dag mest accepterade förklaringen till att vi utvecklat så kallade motriktningsbara tummar är enligt Popular Science nämligen en annan: att vi skulle kunna plocka upp saker och använda verktyg. Enligt den förklaringen ska vi senare ha listat ut hur man knyter en effektiv knytnäve.

”En möjlig alternativ förklaring är att vi ställde oss upp på två ben och utvecklade dessa handproportioner för att kunna slå varandra”, sa Carrier i ett pressmeddelande2012.

► LÄS MER: Vill stoppa mäns våld mot kvinnor

Nu har forskarteamet i Utah genomfört ytterligare en studie som de menar stärker teorin om att våra tummars utformning gör våra nävar starkare när de knyts. Det bevisar dock inte att knytnävsslagsmål är anledningen till att de utvecklats som de gjort.

”Med tanke på vår nuvarande kunskap om evolutionära processer vore det naivt att påstå att evolutionen av en struktur så komplex som den mänskliga handen endast beror på en eller två komponenter, skriver Carrier i ett mejl till Popular Science.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro