ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare vill korsa kor med människor

Stockholm TT · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Forskarna försäkrar att embryona bara ska få utvecklas några få dagar för att sedan förstöras, men kritiker hävdar att planerna är oetiska och potentiellt farliga, rapporterar brittiska radio- och tv-bolaget BBC på sin hemsida.

Det är forskare från universitetet i Newcastle och King's college i London som bett om tillstånd att bedriva forskningen under tre år. Syftet på sikt är att hitta bot mot sjukdomar som parkinson och alzheimer. Bristvara För att forska kring stamceller krävs mängder av embryon, men mänskliga ägg tillgängliga för forskning är en bristvara. Därför vill forskarna använda ägg från kor som ersättning.

Mänskligt DNA ska enligt planerna injiceras i koäggen, som dessförinnan tömts på sitt genetiska material. Därefter skapas ett embryo med samma teknik som användes för att klona fåret Dolly.

Det skapade embryot blir till 99,9 procent mänskligt. Trots det är det tekniskt sett en korsning mellan djur och människa.

Forskarna tänker utvinna stamceller från embryona när de är sex dagar gamla. Sedan ska de förstöras. Invändningar Professor Robin Lovell-Badge, chef för genetikutveckling vid National institute for medical research, anser att tekniken är ett "rationellt steg".

Men det finns invändningar. Callum MacKellar vid Scottish council on human bioethics, anser att forskningen riskerar att sudda ut gränsen mellan djur och människor. -I det här slaget av procedur blandar man på ett mycket intimt sätt djurägg och mänskliga kromosomer, och man kan komma att börja underminera hela distinktionen mellan människor och djur. -Om det sker kan det också underminera mänsklig värdighet och djurs rättigheter, tillade Callum MacKellar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro