ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare vill slakta myggor med laser

Aron Andersson · 12 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Intellectual Ventures


klar

Artikellänk är kopierad

Myggor ställer till stora problem för människor och är farliga smittobärare. Nu vill forskare ta tag i de små insekterna en gång för alla, med laser.På en högupplöst video i slowmotion har forskare på Intellectual Ventures Lab i USA studerat  myggans rörelser med 6000 bilder i sekunden. Det ger dem nya möjligheter att förstå hur de kan attackera djuren.I en annan video visar de hur det går till när myggorna skjuts ihjäl med hjälp av laser. Anledningen att forskarna är så mordiska när det kommer till insekterna är malaria. Projektet är ett sätt att försöka skydda människor ifrån sjukdomen.Över 250 miljoner människor drabbas varje år och en miljon dör av sjukdomen. Intellectual Ventures tar fram datamodeller som kartlägger hur malaria sprids och hur det skulle kunna stoppas.

Istället för vaccin och medicinering angriper forskarna på Intellectual Ventures problemet från ett annat håll. Nämligen att ha ihjäl myggorna som sprider sjukdomen. Deras lösning är ett slags laser-staket som stoppar insekternas framfart.

Avancerad utrustning med kameror, laser och infrarött ljus avgör om det verkligen är en mygga det rör sig om och inte andra typer av insekter. Deras teknik gör att systemet till och med kan se skillnad på manliga och kvinnliga myggor.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro